Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Punţile dentare şi sănătatea orală


Un dinte absent poate afecta o multitudine de aspecte, de la modul de vorbire, până la forma feţei. Aflaţi modul în care o punte dentară poate îmbunătăţi calitatea vieţii dvs., ataşând unul sau mai mulţi dinţi artificiali şi care sunt diferitele tipuri de punţi.

Este cunoscut faptul că, în cazul absenţei unui dinte, vorbirea şi comunicarea, incizia alimentelor şi chiar întreg procesul de alimentare pot deveni dificile. În cazul unui dinte absent, adresarea către medicul dentist este esenţială, pentru a discuta opţiunile profesionale de înlocuire. Punţile dentare sunt utilizate în medicina dentară pentru a înlocui dintele absent şi a oferi o legătură cu dinţii alăturaţi. Dinţii adiacenţi dintelui/dinţilor absenţi se numesc dinţi stâlpi, iar dinţii înlocuitori (artificiali) se numesc corp de punte. [Place fixed bridge picture here – Find referenced site]

De ce sunt importante punţile?
Punţile dentare redau zâmbetul pacienţilor şi menţin forma corespunzătoare a feţei. Ele vor susţine masticaţia, vorbirea şi închiderea corectă a maxilarelor în ocluzie (muşcătură), ceea ce ajută la prevenirea mobilităţii sau a migrării altor dinţi în cavitatea orală.

Care sunt tipurile de punţi dentare?
Cele mai frecvente trei tipuri de punţi dentare includ:

1. Puntea dentară clasică — acesta este cel mai comun tip de punte utilizat în medicina dentară şi este realizat din metal acoperit cu ceramică (porţelan). Pentru dinţii adiacenţi dintelui lipsă (dinţi stâlp) se confectionează câte o coroană dentară, iar între aceştia există un corp de punte.

2. Puntea dentară cu extensie — aceasta este utilizată atunci când pacientul prezintă dinţi naturali prezenţi numai de o singură parte a dintelui absent şi numai în cazuri restrânse. Se prepară mai mulţi dinţi stâlp situaţi de aceeaşi parte a dintelui absent, iar corpul de punte este ataşat la capătul liber, înlocuind dintele absent.

3. Puntea Maryland — pentru acest tip de punte, corpul de punte (dintele artificial) se continuă cu două aripioare metalice sau din porţelan, care sunt cimentate pe cei doi dinţi stâlp. Aceasta este o alternativă conservatoare la puntea tradiţională şi este folosită în anumite cazuri.

Care este costul şi durata lor de viaţă?
Costul mediu al unei punţi dentare poate varia în funcţie de numărul de dinţi preparaţi şi înlocuiţi, precum şi de zona în care locuiţi sau cabinetul către care vă adresaţi. Punţile dentare pot rezista ani de zile, numai dacă sunt întreţinute corect prin control profesional periodic şi igienizări profesionale în cabinetul dentar.

Cum se vor desfăşura vizitele la medicul dentist?
La prima vizită, medicul dentist va începe să prepare, prin ‘şlefuirea’ smalţului, dinţii stâlp, pentru a îi pregăti pentru ataşarea unei coroane. Apoi vor fi luate amprente ale dinţilor, iar puntea dentară (coroanele şi corpul de punte) va fi executată în laboratorul dentar. Medicul dentist va executa o punte provizorie care va fi purtată până la finalizarea punţii definitive.

La o următoare vizită, puntea provizorie va fi îndepărtată şi va fi amplasată puntea definitivă, verificându-se adaptarea acesteia. Pentru o adaptare optimă a punţii definitive în cavitatea orală este posibil să fie nevoie de mai multe vizite la cabinetul dentar.

Întreţinerea punţii dentare
Puntea definitivă se îngrijeşte la fel ca dinţii naturali. În plus, puntea trebuie igienizată corespunzător între dinţii stâlp şi corpul de punte, utilizând aţă dentară şi/sau o periuţă interdentară. Este foarte important să se efectueze un periaj corect de două ori pe zi, cu pastă de dinţi cu fluor.

Igienizarea corectă a punţii va ajuta la reducerea numărului cariilor şi a inflamaţiei ţesutului gingival. Adresaţi-vă medicului dentist pentru controlul periodic şi şedinţele de igienizarea profesională.

© Copyright Colgate-Palmolive Company 2011

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.