Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Informaţii despre sindromul de gură uscată


Aflaţi simptomele, cauzele şi opţiunile de tratament pentru sindromul de gură uscată.

Gura uscată apare din cauza unui flux salivar deficitar şi trebuie monitorizată, astfel încât să nu aibă urmări grave în cavitatea orală. Gura uscată apare de cele mai multe ori la persoanele în vârstă şi este legată adesea de afecţiunile sistemice de care acestea suferă sau de medicamentele luate pentru a ţine sub control afecţiunile respective.1 Aproximativ 500 de medicamente cauzează gura uscată şi când ele se suprapun, riscul apariţei gurii uscate poate creşte.2

Care sunt cauzele gurii uscate?
Multe medicamente eliberate sub prescriptive medicală pot cauza sindromul de gură uscată, inclusiv: antihistaminice, anticonvulsivante, antidepresive, medicamente pentru tratarea afecţiunilor cardiovasculare, antiemetice, antipsihotice şi decongestionante. Utilizarea pe termen lung a unor medicamente care pot fi achiziţionate fără prescripţie, intervenţiile chirurgicale, radioterapia şi chimioterapia pot, de asemenea, cauza gura uscată. Radioterapia în zona capului şi a gâtului cauzează cele mai severe cazuri de gură uscată în comparaţie cu chirurgia şi chimioterapia. După radioterapia în regiunea capului şi a gâtului, glandele salivare iradiate produc secreţie salivară redusă sau nu mai produc deloc, astfel provocând un disconfort major pentru pacienţii cu cancer oral sau faringian.
Bolile precum Sindromul Sjogren şi boli ale ţesutului conjunctiv (poliartrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza sistemică, polimiozita etc.), precum şi boli precum diabetul zaharat de tip I, scleroza multiplă, sclerodermia, psoriazisul, fibroza chistică şi sarcoidoza pot, de asemenea, cauza sau contribui la sindromul de gură uscată.
Gura uscată poate să fie cauzată şi de simple deficienţe nutriţionale, precum deficienţele de vitamina A şi de riboflavină.

Simptomele în sindromul de gură uscată
Gura uscată este însoţită de mai multe simptome:

  • Uscăciune în zona cavităţii orale şi a gâtului
  • Salivă vâscoasă
  • Dureri în gât
  • Creşterea dezvoltării plăcii bacteriene
  • Respiraţie neplăcut mirositoare
  • Ulceraţii la nivelul mucoasei orale
  • Alterarea simţului gustativ
  • Carii dentare
  • Dezvoltarea de afecţiuni gingivale şi/sau parodontale
  • Dificultăţi de vorbire şi înghiţire

Tratamentul pentru gura uscată
Dacă gura uscată este cauzată de medicaţia prescrisă, medicul de familie ar putea considera reevaluarea ei sau modificarea dozajul acestora. Se pot achiziţiona spray-uri cu salivă artificială pot fi achiziţionate pentru a ajuta la umezirea cavităţii bucale şi la creşterea fluxului salivar. De asemenea, medicul de familie vă poate prescrie pilocarpină, care poate stimula glandele salivare să producă salivă. Consumul ridicat de apă este benefic.
Remediile la domiciliu pot include periajul dinţilor de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi cu fluor, curăţarea zilnică cu aţă dentară, consumul de apă sau de lichide fără zahăr în timpul meselor, mestecatul de dropsuri sau gumă de mestecat fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar, precum şi evitarea respiraţiei orale.
Consultaţi medicul de familie sau medicul dentist dacă vă confruntaţi cu această afecţiune şi comunicaţi toate medicamentele pe care le luaţi, împreună cu alimentele şi băuturile pe care le consumaţi, pentru a-i ajuta să-şi formeze un tablou complet.

©  2011 Colgate-Palmolive Company

Referinţe:

1Ettinger RL:  Review: Xerostomia – A Symptom which acts like a disease. Age Ageing 25:409-412, 1996.
2Porter SR, Scully C, Hegarty AM:  An update of the etiology and management of xerostomia. Oral Surg Oral med Oral Pathol oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.