Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Chirurgia parodontală – Ce trebuie să ştiu?


Boala parodontală, o infecţie cauzată de acumularea plăcii bacteriene poate duce la pierderea osului de susţinere al dintelui şi, în stadiu tardiv netratat prin chirurgie parodontală, chiar a dinţilor. Aflaţi la ce să vă aşteptaţi în timpul intervenţiei chirurgicale şi cum se poate preveni avansarea ulterioară a infecţiei.

Boala parodontală este o infecţie bacteriană care infectează mai întâi ţesutul gingival, cauzând inflamaţie, înroşire şi apoi duce la pierderea structurii osoase din jurul dinţilor. Aceasta poate afecta un dinte sau mai mulţi. Institutul Naţional de Sănătate din S.U.A. raportează că 80% din adulţii din Statele Unite prezintă o formă de boală parodontală. (1)

Cum se declanşează boala parodontală?
Bacteriile din cavitatea orală se acumulează şi se multiplică pe dinţi, intr-o structură organică numită placa bacteriană. Dacă această placă nu este îndepărtată de pe dinţi, ţesuturile gingivale adiacente se pot inflama, producându-se gingivita, o formă incipientă de boală parodontală.  Curăţarea zilnică cu aţă dentară şi periajul de două ori pe zi cu o pastă de dinţi care acţionează împotriva bacteriilor, pot contribui la prevenirea gingivitei. Placa bacteriană şi resturile alimentare pot fi îndepărtate prin practici de igienă orală care curăţă suprafaţa dinţilor şi elimină placa bacteriană de la marginea gingivală. Dacă placa bacteriană şi resturile alimentare nu sunt îndepărtate şi practicile de igienă orală nu sunt respectate, gingivita se va agrava, ţesutul gingival poate deveni şi mai inflamat, pot apare sângerări, iar zona dintre dinte şi ţesutul gingival se poate adânci, formând o pungă parodontală. Astfel se dezvoltă boala parodontală.

Punga parodontală se dezvoltă pe măsură ce placa bacteriană continuă să se acumuleze şi să se dezvolte sub marginea gingivală. În acest moment, îngrijirea efectuată acasă nu mai este foarte eficientă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene. Dacă punga parodontală rămâne netratată de către medicul dentist, placa bacteriană va continua să se răspândească sub marginea gingivală şi să infecteze interiorul pungii. În urma activităţii bacteriilor din placă, apar produşi secundari, ce duc la degradarea ţesutului moale şi a celui dur adiacent (osul de susţinere a dintelui), formându-se o pungă mai adâncă. În acest stadiu sever al bolii parodontale poate fi afectată rădăcina dintelui şi dintele se pot infecta, la rândul lui. Dinţii pot deveni mobili sau dureroşi şi pacientul va avea nevoie de chirurgie parodontală. Pacientul va trebui să urmeze un tratament initial, de detartraj şi chiuretaj radicular. Medicul dentist va utiliza un dispozitiv de detartraj cu ultrasunete pentru a îndepărta placa bacteriană, tartrul şi alte resturi de sub marginea gingivală, plus proceduri manuale de detartraj şi de chiuretaj al suprafeţei radiculare pentru a o netezi şi a îndepărta ţesutul afectat. Detartrajul şi chiuretajul radicular pot fi realizate în decursul a două până la patru şedinţe, în funcţie de gradul de afectare al cavităţii orale respective. Medicul dentist va explica pacientului procedurile pentru o igienă orală riguroasă, pentru a îmbunătăţi tehnicile de îngrijire orală acasă.

Tipuri de chirurgie parodontală

1.Chiuretajul gingival şi subgingival – se realizează chiuretarea tesuturilor afectate ireversibil, pentru a acorda şansa de stopare a progresiei bolii, la stadiul respectiv.

2.Gingivectomia – Este excizia (îndepărtarea) în masă a ţesutul gingival patologic (bolnav). Medicul va anestezia ţesutul gingival al pacienţilor şi va exciza ţesutul gingival afectat ireversibil.

3.Operaţia cu lambou – Când pungile au o adâncime medie spre mare, peste 5 mm, medicul va realiza această procedură pentru a putea îndepărta toate ţesuturile afectate şi apoi a putea efectua o bună reataşare a mucoasei. Majoritatea pacienţilor care au fost diagnosticaţi cu parodontită moderată până la severă trebuie să urmeze această procedură. Medicul va secţiona ţesutul gingival pentru a îl separa de dinte, va efectua o curăţare amănunţită şi în profunzime, folosind ultrasunetele, dar mai ales instrumente manuale, pentru a îndepărta tartrul, placa şi ţesuturile moi şi dure afectate ireversibil, din pungi.

După intervenţia chirurgicală asupra gingiei, este important ca medicul dentist să vă informeze asupra modului în care trebuie să vă curăţaţi dinţii şi gingiile cu o periuţă de dinţi şi o pastă de dinţi antibacteriană, cu fluor, aţă dentară şi apă de gură antibacteriană. Adresaţi-vă medicului dentist pentru informaţii suplimentare asupra modului de îngrijire a ţesutului gingival şi a dinţilor după intervenţia chirurgicală parodontală.

Referinţe:

1. Informaţii de la pagina web  www.nim.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

© 2011 Colgate-Palmolive Company

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.