Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Poate cauza aspirina eroziuni ale smalţului?


Poate cauza aspirina eroziuni ale smalţului?

Aspirina trebuie administrată întreagă sau prin mestecare? Studiile indică faptul că una dintre metode este mai bună, în ceea ce priveşte sănătatea dinţilor dvs.

S-au publicat mai multe studii care relevă faptul că utilizarea aspirinei poate contribui la cauzele eroziunilor smalţului dentar. Aceste studii prezintă atât studii de laborator (dinţi extraşi au fost introduşi într-un amestec de apă cu aspirină), cât şi studii clinice, asupra unor subiecţi cărora li s-au administrat şase doze de pulbere de aspirină pe zi, pentru o perioadă de doi până la trei ani. În studiul de laborator, cercetătorii au observat modificări atât pe suprafaţa smalţului (învelişul exterior al dinţilor), cât şi a dentinei (structura de sub stratul de smalţ) dinţilor extraşi testaţi. (1)

În studiul clinic, suprafaţa de ocluzie a molarilor şi premolarilor inferiori şi faţa linguală a dinţilor frontali inferiori au prezentat eroziuni severe. Utilizarea aspirinei pulbere a fost cauza apariţiei acestor eroziuni. (2)

Alt studiu, care a cuprins 42 de copii cu poliartrită reumatoidă cărora li se administrau comprimate de aspirină prin mestecare sau înghiţire, a raportat că 25 de copii care mestecau comprimatele de aspirină au dobândit eroziuni severe localizate la nivelul molarilor de lapte superiori şi inferiori şi al primilor molari permanenţi. Cei 17 copii care au înghiţit comprimatele de aspirină nu au avut eroziuni dentare. Prin urmare, concluzia este că eroziunile dentare dezvoltate de aceşti copii au fost cauzate de mestecarea comprimatelor de aspirină. (3)

Aspirina poate afecta structura suprafeţei dintelui, în funcţie de modul de administrare şi poate cauza iritaţia ţesutului moale din cavitatea orală. Consultaţi medicul dentist şi medicul de familie, în cazul în care aspirina face parte din medicaţia recomandată pentru o anumită afecţiune pe care o aveţi.

Referinţe:
1. Zero, DT. Etiology of dental erosion: extrinsic factors Eur J Oral Sci 1996; 104(2[Pt2]): 162-77.
2. McCracken M, O’Neal SJ. Dental erosion and aspirin headache powders: a clinical report. J Prosthodont 2000; 9(2):95-8.
3. Sullivan RE, Kramer W. Iatrogenic erosion of teeth. ASDC J Dent Child 1983; 50 (3): 192-6.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.