Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Eroziuni ale smalţului &Impactul lor asupra dinţilor


Dacă aţi remarcat o creştere a sensibilităţii sau o modificare de culoare a dinţilor, este posibil să vă confruntaţi cu eroziuni ale smalţului dentar. Aflaţi dacă sunteţi expus riscului şi cum să preveniţi apariţia eroziunilor smalţului prin simple modificări în dietă.

Rolul dietei este major pentru dvs. şi pentru dinţi, este foarte important ce alimente şi băuturi consumaţi şi în ce mod. În cazul în care consumaţi prea multe alimente şi băuturi acide, smalţul dentar (stratul exterior al dinţilor) poate fi erodat, astfel expunându-se dentina care se află sub smalţul dentar. Un studiu ştiinţific, desfăşurat în mai multe centre, a raportat că apariţia eroziunilor smalţului sunt în creştere în Statele Unite, prevenţia lor devenind, astfel, mai importantă ca oricând. (1)

Ce sunt eroziunile smalţului?
Eroziunea smalţului se produce atunci când smalţul dinţilor este uzat sau redus printr-un proces chimic datorat prezenţei acidului. Există două tipuri de eroziune a smalţului:

1.Eroziune de cauză intrinsecă —cauzată de acidul gastric şi regurgitarea acidă datorată unor probleme medicale sau psihologice (ex. reflux acid, anorexia, bulimia etc.).

2.Eroziune de cauză extrinsecă –are loc atunci când acizii proveniţi din alimentaţie (ex. consum de zahăr, băuturi carbogazoase, băuturi din fructe, etc.) contribuie la crearea unui mediu foarte acid, cu care se confruntă cavitatea orală.

Semne ce indică eroziuni ale smalţului
Erodarea smalţul dinţilor poate avea mai multe consecinţe:

  • Uzura accentuată a smalţului
  • Modificările de culoare se datorează erodării smalţului şi expunerii dentinei; în imaginea de mai jos dentina este cea colorată în galben
  • Sensibilitatea dintelui poate să apară din cauză că smalţul este erodat pe suprafeţele dentare adiacente limbii şi buzei, iar dentina este un material mai moale decât smalţul şi mai sensibil la atingere, la aer, la forţele de masticaţie şi la expunerea la acid
  • Marginea dinţilor din faţă poate părea transparentă

Dacă remarcaţi aceste tipuri de modificări la nivelul cavităţii orale, adresaţi-vă medicului dentist şi programaţi o vizită pentru o consultaţie profesională în vederea examinării dinţilor dvs.

Ce măsuri pot fi luate pentru a îmbunătăţi starea dinţilor dvs.?
La sfârşitul consultaţiei la medicul dentist, conduita care ajută la reducerea eroziunii smalţului se poate ghida după următoarele  date:

  1. Estimaţi perioada de când s-au manifestat eroziunile smalţului.
  2. Identificaţi frecvenţa aportului de acid dietar şi modul în care sunt consumate alimentele sau băuturile acide.
  3. Consultaţi un nutriţionist pentru a vă ajuta la evaluarea dietei şi la reducerea consumului de acizi.
  4. Determinaţi dacă suferiţi de reflux gastric, regurgitaţii sau de tulburări de alimentaţie.
  5. Identificaţi împreună cu medicul dentist ce dinţi trebuie reconstituiţi prin restaurări estetice.

Eroziunea dentară afectează toate grupele de vârstă şi are legătură cu apariţia hipersensibilităţii dentinare. (2) Alimentele şi băuturile acide trebuie reduse sau consumate astfel încât să producă doar minimum de efecte negative (ex. folosirea paiului). Nu periaţi dinţii imediat după ce aţi consumat aceste alimente sau băuturi, deoarece smalţul este mai fragil, ci aşteptaţi o scurtă perioadă, în care folosiţi o apă de gură cu fluor. Pentru calmarea durerii poate fi utilizată o pastă de dinţi cu efect de desensibilizare, care are şi abrazivitate redusă. Aplicarea locală a fluorului va contribui major la creşterea rezistenţei smalţului la eroziunea acidă şi în mai mica măsură la remineralizarea smalţului dintilor.
Adresaţi-vă medicului dentist pentru a discuta opţiunile pentru tratarea eroziunii smalţului şi tipul de tratamente estetice pe care vi le poate oferi.

References:

1. Informaţii obţinute de pe site-ul U.S. Health  http://health.usnews.com/usnews/health/healthday/080312/dental-erosion-on-rise-in-us_pr.
2. Smith, BGN, Robb ND. The prevalence of toothwear in 1007 dental patients. J Oral Rehabil 1996, 23:232-239.

©   Copyright Colgate-Palmolive Company 2011

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.