Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Ce sunt gutierele de protecţie (pentru sportivi)?


Gutierele de protecţie sau gutierele pentru sportivi sunt de fapt unul şi acelaşi lucru: un dispozitiv care îmbracă dinţii pentru a-i proteja de loviturile în faţă şi la cap. Gutierele de protecţie sunt un element important al echipamentului sportiv, utilizat în toate sporturile care implică lovituri, căderi, contact corporal sau zbor. Acestea includ fotbalul, baschetul, baseballul, fotbalul american, hocheiul, skateboardingul, gimnastica, mountain-bikingul – orice activitate în care se pot produce lovituri ale gurii.

Gutierele de protecţie acoperă în general dinţii superiori şi sunt concepute pentru a preveni fracturile de dinţi, tăierea buzelor şi alte leziuni. Dacă purtaţi un aparat ortodontic sau alt dispozitiv dentar fix (punte) pe maxilarul inferior, medicul dentist vă va recomanda folosirea unei gutiere şi pentru dinţii inferiori.

De câte tipuri sunt gutierele de protecţie?
Indiferent de tipul de gutieră, aceasta trebuie să fie elastică, rezistentă la rupere şi comodă. Trebuie să se potrivească danturii şi să nu obstrucţioneze respiraţia sau vorbirea. Gutierele de protecţie sunt de 3 feluri:

  • Gutiere de protecţie individuale: executate pe comandă de către medicul dentist sau de un laborator dentar. Acestea pot oferi cel mai mare grad de confort şi protecţie. Medicul dentist ia mulajul dinţilor şi apoi realizează gutiera după mulaj. Majoritatea sportivilor preferă acest tip, deoarece se potrivesc mai bine şi sunt mai comode. Însă sunt şi cele mai scumpe.
  • Gutiere preformate din acrilat autopolimerizabil:Se găsesc într-o formă de plastic care poate fi modificată dacă este fiartă în apă şi apoi muşcată. Acestea se comercializează în magazinele de echipament sportiv şi se potrivesc mai bine pe dantură decât cele universale. Respectaţi cu atenţie instrucţiunile, pentru a obţine forma potrivită danturii dvs.
  • Gutierele de protecţie universale:Sunt cele mai ieftine şi sunt fabricate în serie. Dezavantajul este că de cele mai multe ori nu se potrivesc bine. Pot fi voluminoase şi incomode pentru masticaţie şi vorbire.

Cât timp rezistă gutierele de protecţie?
La modul ideal, gutierele trebuie înlocuite după fiecare sezon sportiv, pentru că se uzează repede şi nu mai sunt la fel de eficiente. În special la adolescenţi, trebuie înlocuite la intervale de timp, din cauza creşterii cavităţii bucale. Majoritatea sportivilor îşi înlocuiesc gutierele la fiecare vizită dentară, din 6 în 6 luni.

* Ghidul complet al igienei dentare, Jeffrey F. Taintor, medic specialist în chirurgie dentară, doctor în ştiinţe, şi Mary Jane Taintor, 1997.

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.