Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Să înţelegerem cheiloschizisului (“despicătura de buză”) şi palatoschizisul (“despicătura de boltă palatină”)


Scurtă trecere în revistă a cauzelor şi tratamentului a două malformaţii congenitale des întâlnite, care afectează cavitatea orală.

Conform Academiei Americane de Chirurgie Otolaringologică a Capului şi Gâtului, despicătura de buză şi despicătura de boltă sunt cele mai întâlnite anomalii congenitale din Statele Unite, în prezent.(1) Despicătura de buză apare când buza superioară a nou-născutului nu a fuzionat corect. Despicătura de boltă rezultă când structurile bolţii palatine nu s-au unit corect, lăsând o despicătură în plafonul cavităţii orale (palat). Aceste malformaţii congenitale pot fi moştenite de la unul sau de la ambii părinţi sau pot fi cauzate de factori de mediu în timpul sarcinii, precum fumatul, consumul de alcool sau de droguri, administrare de medicamente, expunerea la viruşi sau deficienţa nutriţională.

Diagnostic şi tratament
Despicătura de buză şi cea de boltă sunt diagnosticate la naştere sau prin echografie în timpul sarcinii. Despicăturile pot fi mai uşor sau mai dificil de tratat, în funcţie de dimensiunea despicăturii şi de modul în care sunt afectate respiraţia, alimentaţia şi vorbirea. Este posibil ca nou-născuţii să aibă dificultăţi în alimentare, precum aceea de a nu putea suge sau de a avea regurgitare nazală. Nou-născuţii care suferă de despicătură de boltă sunt mai predispuşi la infecţii frecvente ale urechii şi trebuie evaluaţi de un specialist ORL. Deoarece buza şi palatul sunt esenţiale pentru formarea sunetelor, dezvoltarea corespunzătoare a vorbirii poate fi un motiv de îngrijorare major. Un terapeut specializat în tulburările de vorbire poate determina dacă este necesar un astfel de tratament. Un medic dentist pedodont trebuie consultat, de asemenea, pentru a monitoriza dezvoltarea dinţilor.

Tratamentul medical
Nou-născuţii cu despicătură de buză sunt supuşi, de obicei, intervenţiei chirurgicale între momentul naşterii şi vârsta de trei luni. Cei cu despicătură de palat necesită o procedură chirurgicală mai complicată, până la vârsta de 1 an. Pot fi necesare intervenţii chirurgicale suplimentare, între vârsta de 2 ani şi ultimii ani ai adolescenţei. Poate fi, de asemenea, necesară intervenţia medicală în ceea ce priveşte vorbirea, problemele de comportament şi psihologice pentru nou-născut sau copil.(2)

Opţiuni chirurgicale preconizate pentru viitor
Cercetările indică faptul că este posibil ca medicii să asigure, în curând, un tratament intrauterin pentru cheiloschizis şi palatoschizis. Chirurgii ar putea să efectueze în viitor proceduri prenatale minim invazive, cu incizii mai mici şi cu cicatrici limitate sau complet absente.(2)

Referinţe:
1. Site-ul Academiei Americane de Chirurgie Otolaringologică a Capului şi Gâtului - www.entnet.org/healthinformation/cleftLipPalate.cfm.
2 Date obţinute de la Clinica Mayo - www.mayoclinic.com/health/cleft-palate.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Îngrijire şi afecţiuni oro-dentare. Categorii.

ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.