Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Ce sunt Coroanele şi Punţile Dentare?


Coroanele şi majoritatea punţilor dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le puteţi scoate şi curăţa zilnic, coroanele şi punţile sunt cimentate de dinţii naturali sau artificiali existenţi şi pot fi scoase doar de către medicul dentist.

La ce folosesc coroanele dentare?
Coroana dentară foloseşte la învelirea completă a unui dinte deteriorat. Pe lângă susţinerea dintelui, coroana are şi rol estetic, de corectare a formei sau alinierii dintelui. Coroana dentară se poate ataşa la un implant dentar, dându-i forma şi structura funcţională a unui dinte natural. Culoarea coroanelor din compozit şi ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali. Coroanele se pot confecţiona şi din alte materiale: răşini acrilice, aliaje metalice şi din aur. Aliajele metalice şi din aur sunt în general mai rezistente la fractură decât porţelanul şi se recomandă pentru dinţii posteriori. Datorită rezistenţei şi aspectului estetic, se folosesc frecvent coroanele din porţelan ce acoperă un suport metalic (metalo-ceramice).

Medicul dentist poate efectua o lucrare coronară pentru:

  • Acoperirea unei obturaţii, atunci când există pierderi mari de substanţă dentară
  • Protejarea dintelui de fracturi
  • Reconstituirea unui dinte fracturat
  • Ancorarea unei punţi
  • Acoperirea unui implant
  • Acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de poziţie
  • Acoperirea unui dinte după tratamentul de canal radicular

La ce folosesc punţile dentare?
Puntea dentară tratează edentaţia (lipsa unuia sau a mai multor dinţi). Breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, creează o tendinţă de rotaţie sau de migrare a dinţilor rămaşi spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM).

Punţile dentare sunt în general folosite pentru suplinirea unuia sau mai multor dinţi lipsă. Acestea acoperă breşa edentată creată de pierderea dinţilor. Punţile se cimentează pe dinţii naturali sau implanturi. Aceşti dinţi de susţinere se numesc bonturi şi servesc la ancorarea punţii. Un dinte artificial, numit stâlp, se ataşează la coroanele care acoperă bonturile. Ca şi coroanele, punţile sunt lucrate din diverse materiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi materialul, în funcţie de locul edentaţiei, de funcţia dinţilor înlocuiţi, de aspectul estetic şi de costurile implicate. Culoarea punţilor din compozit sau ceramică poate fi aleasă pentru a se potrivi culorii dinţilor naturali.

Cum se lucrează coroanele şi punţile dentare?
Înainte de confecţionarea unei coroane sau punţi, se va şlefui dintele/dinţii pentru ca lucrarea protetică să se potrivească. După şlefuire, medicul dentist va lua amprenta dinţilor. Dacă se utilizează porţelanul, dentistul va alege nuanţa potrivită a coroanei sau punţii în funcţie de culoarea dinţilor naturali.

Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confecţionează la un laborator dentar, din materialul specificat de medicul dentist. Până ce va fi gata coroana sau puntea definitivă, dentistul vă va monta una temporară, pentru a acoperi dintele deja pregătit. După aceea, coroana/puntea temporară va fi înlocuită cu cea definitivă, care se cimentează pe dintele sau dinţii pregătiţi.

Cât timp rezistă coroanele şi punţile dentare?
Teoretic, pot ţine o viaţă, însă uneori se desprind şi cad. Pentru ca punţile şi coroanele dentare să ţină cât mai mult, este important să întreţineţi o bună igienă orală. Puntea dentară se poate slăbi dacă dintele sau osul care o susţin sunt deteriorate de boli dentare. Menţineţi sănătatea gingiilor şi a danturii prin periajul cu pastă de dinţi fluorurată de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare. Mergeţi la medicul dentist şi igienist pentru controale dentare de rutină şi periaj profesional.

Coroane dentare
Porcelain Gold
Coroană totală din porţelan fixat pe suport metalic Coroană totală din aur
Punţi dentare
Space Bridge Cemented
Pregătirea dinţilor de ancorare Montarea şi ajustarea punţii Cimentarea punţii

Ghiduri despre subiecte asemănătoare

Teste despre stilul de zâmbet

Teste despre stilul de zâmbet

Zâmbetul dvs. este atrăgător, încrezător sau timid? Aflaţi acum.
ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.