Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Motive pentru care copilul dvs. ar putea avea nevoie de un menţinător de spaţiu

Copiii pot avea nevoie de menţinătoare de spaţiu în cazul în care îşi pierd un dinte prematur sau li se extrage un dinte de lapte din cauza cariilor. Dacă aceasta este situaţia, este important să cunoaşteţi avantajele utilizării unui menţinător de spaţiu şi modul în care acesta poate contribui la sănătatea dentară a copilului dvs.

Un menţinător de spaţiu este un dispozitiv confecţionat de medicul dentist sau ortodont, din material acrilic sau metalic. Acesta poate fi mobil sau cimentat în cavitatea bucală a copilului. Scopul său este menţinerea marimii spatiului edentat pentru a permite eruperea dintelui permanent şi pozitionarea sa corecta pe arcada. Dinţii de lapte sunt importanţi pentru dezvoltarea danturii, a maxilarelor şi a muşchilor şi contribuie la orientarea dinţilor permanenţi în poziţia corecta de eruptie si localizare pe arcada. Dacă nu se menţine edentaţia, atunci dintele permanet, poate erupe cu modificari de pozitie şi poate fi necesar tratamentul ortodontic. Nu fiecare copil care pierde un dinte de lapte prematur sau din cauza unei carii are nevoie de un menţinător de spaţiu; cu toate acestea, trebuie efectuată o consultaţie la medicul dentist pentru a determina necesitatea utilizării unui menţinător de spaţiu.

Tipuri de menţinătoare de spaţiu
Pentru copii există două tipuri de menţinătoare de spaţiu: mobile şi fixe.

  1. Mobile – menţinătoarele de spaţiu mobile sunt similare aparatelor ortodontice şi de obicei sunt confecţionate din material acrilic. În unele cazuri, se poate utiliza un dinte artificial pentru a umple spaţiul care trebuie să rămână deschis pentru a face loc dintelui care va erupe.
  2. Fixe – există patru tipuri diferite de menţinătoare de spaţiu fixe: unilaterale, cu coroană şi buclă, cu extensie distală şi linguale.

Menţinătoarele de spaţiu unilaterale şi cu coroană şi buclă se fixează pe o latură a cavităţii bucale pentru a menţine edentaţia deschisă pentru un anumit dinte. Menţinătorul de spaţiu unilateral se înfăşoară pe exteriorul dintelui şi se conectează la o buclă de metal care menţine spaţiul intact. Dispozitivul cu coroană şi buclă este format dintr-o coroană care acoperă dintele şi la care se ataşează o buclă pentru a menţine spaţiul unde va erupe dintele.

Menţinătorul de spaţiu cu extensie distală se utilizează de obicei în cazul în care primul molar permanent nu a erupt. Este un menţinător pentru spaţiu mai complicat de plasat si medicul dentist va trebui să monitorizeze eruperea molarului permanent pentru a se asigura că acesta erupe în mod adecvat cu acest menţinător de spaţiu.

Meţinătorul de spaţiu lingual este de obicei bilateral şi poate fi cimentat pe molari şi conectat cu ajutorul unei sârme pe interiorul dinţilor frontali inferiori. De obicei, acesta se utilizează în cazul în care există mai mulţi dinţi lipsă.

Uneori, copiii pot avea dinţi lipsă datorită unei boli congenitale şi pot avea nevoie de o proteză dentară parţială, şi nu de un menţinător de spaţiu. Este important să vă consultaţi cu medicul dentist pentru a determina dacă aceasta este o opţiune.

Purtarea unui menţinător de spaţiu
Odată confecţionat de medicul dentist sau ortodont, un copil se poate obişnui în decurs de câteva zile să poarte dispozitivul, indiferent dacă acesta este mobil sau fix. Medicul dentist trebuie să treacă în revistă împreună cu părintele şi cu copilul modalităţile adecvate de curăţare a menţinătorului de spaţiu pentru a îngriji ţesutul gingival şi a elimina placa bacteriană . Pentru îmbunătăţirea igienei orale trebuie luate în considerare instrucţiunile adecvate legate de periaj şi de utilizarea aţei dentare.

În cazul unui menţinător de spaţiu fix, este importantă evitarea alimentelor lipicioase şi dulci, a gumei de mestecat sau a bomboanelor, care pot slăbi dispozitivul sau se pot fixa pe acesta. De asemenea, menţinătorul de spaţiu nu trebuie apăsat sau împins cu limba sau cu degetele, deoarece se poate slăbi sau îndoi.

Copilul trebuie examinat în mod regulat de un medic dentist sau ortodont pentru a monitoriza evoluţia tratamentului cu menţinătorul de spaţiu şi a primi, in mod regulat tratamente de curatare profesionala.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Ghiduri despre subiecte asemănătoare

Teste despre stilul de zâmbet

Teste despre stilul de zâmbet

Zâmbetul dvs. este atrăgător, încrezător sau timid? Aflaţi acum.
ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.