Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Paste de dinţi inovatoare pentru a curăţa şi a lumina fiecare tip de zâmbet.

Paste de dinți

O periuţă de dinţi pentru fiecare tip de zâmbet, proiectată pentru confort şi rezultate.

Periuțe de dinți

Pentru o gură mai sănătoasă și o respirație mai proaspătă.

Ape de gură

Produsele Colgate pentru copii fac periajul distractiv şi încurajează utilizarea constantă.

Produse pentru copii

Fiecare zâmbet este unic şi necesită un alt tip de îngrijire. Colgate are o soluţie pentru fiecare zâmbet.

Căutare după beneficiu
Mărimea scrisului

Alinierea dinţilor cu ajutorul tratamentului ortodontic


Asociaţia Americană de Ortodonţie raportează faptul că în SUA 4,5 de milioane de persoane poartă aparate ortodontice sau alte dispozitive dentare pentru îndreptarea danturii şi obţinerea unui zâmbet sănătos, frumos1.

După cum ştim, un ortodont este un medic dentist cu pregătire profesională suplimentară, specializat intratarea malocluziilor (muşcăturilor incorecte) care pot apărea ca urmare a malpozitiilor dentare şi/sau a viciilor de dezvoltare a maxilarelor.

De ce  dintii pot sa nu fie aliniati?
Terry Pracht, doctor în chirurgie dentară, fost preşedinte al Asociaţiei Americane de Ortodonţie afirmă că atât ereditatea, cât şi factorii de mediu pot genera malpozitii ale dintilor şi probleme de muşcătură. Dr. Pracht menţionează că factorii ereditari pot determina înghesuirea dinţilor, dinţii distanţaţi şi malocluziile. Acesta menţionează faptul că modificarile de pozitie dentara  pot fi provocate si de obicieiuri vicioase ( suptul degetului sau împingerea limbii) precum şi de traumatisme ale maxilarului (1).

Care sunt opţiunile de tratament pentru îndreptarea dinţilor sau corectarea malocluziilor?
In general, există trei etape de tratament ortodontic. Prima este reprezentată de utilizarea dispozitivelor pentru a realiza spaţiu în cavitatea bucală. De exemplu, arcurile transpalatinale se utilizează pentru lărgirea arcadei şi barele linguale se utilizează pentru extinderea maxilarului inferior. Următoarea este etapa de corecţie activă, când se amplasează aparatele ortodontice. Dinţii sunt apoi translatati şi îndreptaţi, iar malocluziile sunt corectate într-o anumită perioadă de timp în funcţie de severitatea neregularităţii dinţilor şi a problemelor maxilarului. Cea de-a treia etapă este etapa de contenţie, după înlăturarea aparatului ortodontic, când dinţii sunt mentinuti in noua pozitie cu ajutorul unui aparat de contenţie (mobil sau fix) şi se efectuează vizite ortodontice de două ori pe an pentru menţinerea rezultatelor tratamentului ortodontic.

Tipuri de aparate ortodontice
În prezent, aparatele ortodontice fize utilizeaza bracketuri mici ce se amplasează pe suprafaţa frontală sau linguala a dintelui şi sunt confecţionate din metal sau din ceramică. Bracketurile sunt cimentate pe suprafaţa dintelui cu un material adeziv, iar inelele metalice se pot utiliza pe premolari şi molari. Arcurile de sârmă se amplasează în interiorul bracketurilor şi sunt confecţionate dintr-un aliaj de nichel-titan termoactiv care se poate încălzi datorită temperaturii din cavitatea bucală. Acest fapt care va permite aplicarea constantă de presiune asupra dinţilor precum şi ajustarea arcurilor de sârmă la cabinetul medicului ortodont.

O altă nouă alternativă la aparatele ortodontice este sistemul Invisalign, care utilizează o serie de dispozitive transparente mobile care se poartă în timpul zilei şi al nopţii pentru a ajuta la deplasarea dinţilor în aliniamentul corect.  Aceste dispozitive se pot scoate în momentul consumului de alimente, periajului sau utilizării aţei dentare.

Întreţinerea aparatelor ortodontice
Ortodontul, medicul dentist sau igienistul dvs. dentar vă vor furniza instrucţiuni detaliate privind modul adecvat de curăţare a aparatelor ortodontice. Sunt disponibile mai multe tipuri de periuţe de dinţi: manuale (destinate în special pacienţilor cu probleme de ortodonţie), electrice şi cu vibraţii sonice. Consultaţi-vă cu medicul dentist în legătură cu periuţa care vi se potriveşte. Periajul trebuie realizat de cel puţin 2-3 ori pe zi, într-un unghi de 45 grade, cu o mişcare de du-te vino înainte şi înapoi. Asiguraţi-vă că eliminaţi placa bacteriană de la joncţiunea muco-gingivală pentru a preveni gingivita (inflamarea ţesutului gingival). Asiguraţi-vă că unghiul periuţei de dinţi este adaptat la joncţiunea muco-gingivală şi apoi periaţi uşor în jurul bracketurilor pentru eliminarea plăcii bacteriene şi a particulelor alimentare.

Este foarte important să curăţaţi spaţiile interdentare cu aţă dentară, cu ajutorul unui dispozitiv de introducere a aţei. Se pot utiliza periuţele interdentare (periuţe de curăţare interproximală) în cazul în care există spaţii mai mari între dinţi, si pentru igienizarea bracketurilor Dusul oral este recomandat pentru eliminarea particulelor alimentare şi irigarea ţesutului gingival pentru indepartarea bacteriilor care provoacă îmbolnăvirile şi mirosul neplăcut. . Separat sau cu  dusul oral se poate o apă de gură antimicrobiană.

Cum să ne menţinem zâmbetul după îndepărtarea aparatului ortodontic
După ce ortodontul a hotărât îndepărtarea aparatului ortodontic, este foarte important să purtaţi un aparat de contenţie  în timpul zilei sau al nopţii, în funcţie de recomandarea medicului. Aparatul de contenţie se poate curăţa cu apă caldă sau cu periuţă şi pastă de dinţi după ce îl purtaţi. Apoi se amplasează într-un recipient din plastic când nu este în uz.

Consultaţi-vă medicul dentist pentru o curăţare profesională şi ortodontul pentru monitorizarea cu regularitate.
© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company
Referinţe:
1. Aparate ortodontice: Nu doar pentru aspect, cauzele dinţilor strâmbi. Informaţii revizuite la http://www.enotalone.com/article/9045.html

Ghiduri despre subiecte asemănătoare

Teste despre stilul de zâmbet

Teste despre stilul de zâmbet

Zâmbetul dvs. este atrăgător, încrezător sau timid? Aflaţi acum.
ColgatePalmolive.ro  |  Colgate.ro  |  Aspecte Legale / Confidențialitate  |  Colgate.com Harta Site-ului  |  Politica privind modulele cookie  |  Contactează-ne
© Compania Colgate-Palmolive. Toate drepturile rezervate.
You are viewing the Romanian site.