Ce este tartrul?

Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat (întărit) pe dinţi. Tartrul se poate forma la nivelul şi sub joncţiunea mucogingivală şi poate irita ţesutul gingival. Tartrul favorizează acumularea continuă a plăcii bacteriene, având o suprafaţă foarte aderentă, ceea ce în timp duce la afecţiuni grave, ca formarea cariilor dentare şi afecţiuni gingivale.

Tartrul nu este numai o ameninţare pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor, ci şi o problemă de aspect estetic. Fiind poros, absoarbe şi se pătează uşor. Dacă sunteţi fumător sau consumator de cafea/ceai, este foarte important să preveniţi formarea tartrului.

Cum aflu dacă am tartru?
Spre deosebire de placa bacteriană, care este o peliculă incoloră, tartrul este un complex mineral, uşor de observat cu ochiul liber, iniţial la nivelul joncţiunii mucogingivale. Cel mai frecvent semn de tartru este culoarea gălbuie sau maronie a dinţilor şi gingiilor. Singurul mod sigur de detectare şi îndepărtare a tartrului este să mergeţi la medicul dentist.

Cum prevenim formarea tartrului?
Pentru reducerea acumulării plăcii bacteriene şi a tartrului, este necesar un periaj corect, în special cu o pastă de dinţi antitartru, şi folosirea aţei dentare.

Odată ce s-a format tartrul, acesta poate fi îndepărtat numai de un medic dentist sau igienist dentar. Operaţiunea de îndepărtare a tartrului se numeşte detartraj. Detartrajul constă în îndepărtarea tartrului de deasupra şi de sub joncţiunea mucogingivală cu un instrument special, de către medic sau igienist.

TarterTeeth Scaling

Tartrul este un pericol pentru sănătatea orală şi dăunează aspectului estetic.

Odată format, tartrul poate fi curăţat numai de medic.

Articole asemănătoare