Veți citi acest articol într-un 1 minute
Tartrul este o acumulare de placă bacteriană care s-a mineralizat (întărit) pe dinţi. Tartrul se poate forma la nivelul şi sub joncţiunea mucogingivală şi poate irita ţesutul gingival. Tartrul favorizează acumularea continuă a plăcii bacteriene, având o suprafaţă foarte aderentă, ceea ce în timp duce la afecţiuni grave, ca formarea cariilor dentare şi afecţiuni gingivale.
Tartrul nu este numai o ameninţare pentru sănătatea dinţilor şi gingiilor, ci şi o problemă de aspect estetic. Fiind poros, absoarbe şi se pătează uşor. Dacă sunteţi fumător sau consumator de cafea/ceai, este foarte important să preveniţi formarea tartrului.
Cum aflu dacă am tartru?
Spre deosebire de placa bacteriană, care este o peliculă incoloră, tartrul este un complex mineral, uşor de observat cu ochiul liber, iniţial la nivelul joncţiunii mucogingivale. Cel mai frecvent semn de tartru este culoarea gălbuie sau maronie a dinţilor şi gingiilor. Singurul mod sigur de detectare şi îndepărtare a tartrului este să mergeţi la medicul dentist.
Cum prevenim formarea tartrului?
Pentru reducerea acumulării plăcii bacteriene şi a tartrului, este necesar un periaj corect, în special cu o pastă de dinţi antitartru, şi folosirea aţei dentare.
Odată ce s-a format tartrul, acesta poate fi îndepărtat numai de un medic dentist sau igienist dentar. Operaţiunea de îndepărtare a tartrului se numeşte detartraj. Detartrajul constă în îndepărtarea tartrului de deasupra şi de sub joncţiunea mucogingivală cu un instrument special, de către medic sau igienist.
![]() |
![]() |
Tartrul este un pericol pentru sănătatea orală şi dăunează aspectului estetic. |
Odată format, tartrul poate fi curăţat numai de medic. |