Factori endogeni (interni)
Aceștia includ:
leziuni dentare;
tratament endodontic, adică tratamentul canalului radicular;
luarea anumitor medicamente, de ex. antibiotice, tetracicline;
supradozaj de compuși cu fluor (fluoroză);
boli sistemice.
Acest tip de colorație rezultă din diverse probleme de sănătate și necesită tratament specializat. Prin urmare, în cazul colorației interne, utilizarea produselor de albire la domiciliu nu va schimba semnificativ culoarea.
Factori exogeni (externi)
Factorii extrinseci sunt considerați a fi:
coloranți găsiți în alimente,
băuturi precum: cafea, ceai, vin roșu,
ape de gură antibacteriene care conțin clorhexidină.
Coloranții conținuți în produsele de mai sus se pot acumula în depozitele dentare, pe suprafața exterioară a smalțului și în țesuturile dentare mai profund, provocând astfel colorația vizibilă. Vestea bună este că pot fi prevenite cu o igienă orală adecvată.
De ce iți pătează cafeaua dinții?
Motivul pentru care cafeaua provoacă colorația și petele de pe dinți sunt compușii polifenolici găsiți în mod natural în plante. Rolul lor este de a descuraja ierbivorele și de a proteja împotriva insectelor și ciupercilor. Mai mult, se găsesc nu numai în cafea, ci și în vin, ceai și cacao. Ceea ce înseamnă că aceste produse pot provoca și colorația sau îngălbenirea dinților.
Cum devin petele de cafea de pe dinți mai vizibile?
Acidul clorogenic este un compus organic din grupa polifenolilor găsiți în cafea, care este transformat într-un colorant ca urmare a unei reacții de oxidare. Din păcate, se încorporează ușor în placa dentară. Cu cât suprafața dintelui este mai rugoasă, cu atât pigmenții se atașează mai ușor de ea. Rezultatul este o pătare a dinților care variază de la galben la maro închis.
Mai mult, lipsa curățării periodice a dinților folosind tehnica corectă de periaj duce la formarea depunerilor de placă bacteriană pe suprafețele acestora, în care coloranții se încorporează ușor. Produșii de ardere ai tutunului afectează și culoarea dinților.
Pot rămâne petele de cafea permanent pe dinți ?
PPentru majoritatea oamenilor, reziduurile de cafea pot fi îndepărtate cu ușurință. Cea mai bună metodă este igienizarea profesională efectuată într-un cabinet stomatologic, inclusiv detartraj, periaj profesional și lustruire a dinților cu dispozitive speciale care folosesc particule de curățare în jet (tip air-flow). Acestea sunt proceduri preventive efectuate pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a pigmenților de suprafață de origine exogenă. Din păcate, la unii pacienți al căror smalț dentar s-a fisurat și s-a uzat, expunând astfel dentina, pigmenții pot fi încorporați în dentină. În acest caz procesul de eliminare a colorațiilor devine puțin mai dificil.
Când să te speli pe dinți - înainte sau după ce ai băut cafea?
Principalul argument care ar trebui să te convingă că ar trebui să te speli pe dinți înainte de a bea cafea este faptul că pigmenții din cafea vor adera mai puțin pe suprafața curățată, netedă a dinților. Mai mult, aciditatea cafelei poate duce treptat la deteriorarea erozivă a smalțului. Prin urmare, dacă trebuie să ne spălăm pe dinți după ce am băut cafea, ar trebui să o facem la aproximativ 30-40 de minute după ce am băut - în acest timp acizii din gură sunt neutralizați. În caz contrar, există riscul pierderii parțiale a straturilor superficiale de smalț. De asemenea, merită să ne amintim că adăugarea laptelui la cafea crește pH-ul băuturii, ceea ce reduce potențialul de eroziune și impactul negativ asupra smalțului dinților.
Cu toate acestea, dorința de a ajunge la o periuță de dinți și o pastă de dinți după ce ai băut cafea este de înțeles. Mirosul neplăcut al respirației și reziduurile rămase pe limbă după consumul de cafea sunt cauzate de cofeina și taninurile pe care le conține, care au efect de uscare. Secreția redusă de salivă slăbește funcția de curățare a cavității bucale, contribuind la halitoză, adică respirația urât mirositoare. Așa că nu uitați - folosițiperiuța și pasta de dinți la aproximativ 30-40 de minute după ce ați băut cafea.
Cum să preveniți pătarea sau colorația maro închis după consumul îndelungat de cafea?
Cea mai bună metodă de a preveni pătarea este igiena orală regulată. Ar trebui să vă spălați dinții de cel puțin două ori pe zi timp de două minute. Atât tehnica corectă de periaj, cât și duritatea perilor periuței de dinți influențează eficacitatea curățării suprafeței dintelui. Perii cu consistența Medium, Soft sunt cei mai indicați. . O alegere bună vor fi periuțele de dinți din linia Colgate 360°, ale căror fibre ajung în locuri greu accesibile din cavitatea bucală. Un element suplimentar și necesar al igienei bucale este folosirea aței dentare în spațiile interdentare. Ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene în care se acumulează pigmenții.
Pe lângă igiena orală regulată și minuțioasă, merită să încercați aceste câteva metode pentru a preveni decolorarea cafelei:
clătirea gurii cu apă,
adăugarea de lapte la cafea, ceea ce poate reduce intensitatea depunerii și a colorării,
durata scurta a consumului de cafea - sorbirea ei timp de cateva ore face ca suprafața dintelui sa ramana in contact mai mult timp cu substanta colorantă.
Cum se îndepărtează colorația cafelei?
Pentru a scăpa de colorația și petele de cafea pentru mai mult timp și într-un mod mai vizibil, merită să utilizați aceste 3 metode:
Igienizarea porfesională în cabinetul stomatologic,
albirea profesională a dinților la medicul stomatolog
utilizarea produselor de albire.
Adesea, igienizarea profesională, inclusiv detartraj, periaj profesional și alte tehnici profilactice de lustruire a dinților (tip air-flow), vor elimina complet pigmentările maro închis de pe dinți. Dacă se dovedește a fi insuficient și efectul este nesatisfăcător, merită să utilizați metode profesionale de albire în cabinet. Decizia privind metoda de albire, de ex. albirea suprapusă sau folosirea unei lămpi, depinde de mai mulți factori și se face după o examinare stomatologică amănunțită și discutarea procedurii cu pacientul. În igiena orală de zi cu zi, merită să folosiți produse de albire, precum pastele de dinți din linia Max White Ultra. Ele ajută la îndepărtarea petelor de suprafață, cauzate de cafea, într-un mod sigur pentru smalț.
Moduri pentru acasă de a elimina petele de cafea
De asemenea, se întâmplă să căutăm pe internet modalități de a elimina petele și colorația de cafea și și să întâlnim așa-zise metode pentru acasă care ar trebui să ne ajute. Cu toate acestea, trebuie să știți că albirea dinților prin clătirea gurii cu peroxid de hidrogen, frecarea cu bicarbonat de sodiu sau praf de copt sau folosireauleiului de cocos nu sunt justificate. În prezent, datorită disponibilității diferitelor proceduri de albire a dinților cu eficacitate și siguranță dovedite, astfel de remedii la domiciliu pentru îndepărtarea decolorării nu ar trebui folosite.