5 greșeli frecvente legate de albirea dinților
Badge field

5 greșeli frecvente legate de albirea dinților

Published date field

Ultima actualizare a conținutului: 02 May 2024

Articol scris si verificat de: Dr. Maria Liszewska

Un zâmbet alb și strălucitor a devenit un simbol al sănătății și al atractivității. Acesta este motivul pentru care tratamentele de albire a dinților sunt atât de populare în zilele noastre. Din păcate, acestea nu sunt lipsite de anumite riscuri și potențiale erori, iar dacă sunt efectuate incorect, pot avea consecințe asupra sănătății dinților și gingiilor noastre. Pentru a ne bucura de efectele unui tratament eficient și sigur, merită să știm la ce trebuie să fim atenți înainte de a începe procedura de albire a dinților și ce greșeli să evităm. 

Cum funcționează albirea dinților?

Pe piață sunt disponibile multe produse de corectare individuală a culorii dinților. Unele dintre ele fac posibilă restabilirea culorii inițiale și chiar albirea efectivă a dinților prin metode chimice. Peroxidul de carbamidă și peroxidul de hidrogen, în diferite concentrații, sunt substanțele cel mai frecvent utilizate pentru a albi dinții importanți.

Pătarea/colorația intrinsecă apare din cauza depunerii de substanțe colorate (așa-numiții cromatofori) în țesutul interior al dintelui - dentina. Cromatoforii sunt compuși chimici cu lanț lung. Aceștia pot fi decolorați prin oxidarea lor și descompunerea lanțurilor lungi cu ajutorul unor agenți de albire precum peroxidul de carbamidă sau peroxidul de hidrogen. Atunci când sunt descompuși în molecule mai mici, aceștia pot pătrunde dincolo de țesuturile dentare și absorb mai puțină lumină, ceea ce face ca dinții să fie percepuți ca fiind mai strălucitori.

Bacterii cromogene Dentină Smalț
Bacterii cromogene Peroxizi (din agenții de albire) Dentină Smalț Placă bacteriană
Compuși incolori Dentină Smalț Placă bacteriană

Albirea dintilor: ce trebuie sa stii?

Care sunt greșelile pe care trebuie să le evităm atunci când vine vorba despre albirea dinților?Albirea dinților este o procedură care necesită o pregătire specială. Alegerea metodei adecvate de albire a dinților depinde de mulți factori, cum ar fi nevoile și preferințele personale, starea de sănătate și cauza pătării dinților. Pentru a evalua care este cea mai bună metodă de albire a dinților, merită să vă consultați mai întâi medicul stomatolog sau asistentul de profilaxie. După o astfel de pregătire, vom evita potențialele greșeli care pot periclita dinții din timpul albirii dinților, printre care se numără:

  1. Alegerea unui agent de albire neadecvat

Atunci când alegeți un produs de albire, merită să acordați atenție compoziției și substanței de albire. Cel mai bine ar fi ca substanța de albire să fie o substanță care acționează chimic, de exemplu peroxidul de carbamidă sau peroxidul de hidrogen. În plus, merită să acordați atenție și concentrației acesteia. În magazine putem găsi produse cu o compoziție sigură, care conțin peroxid de hidrogen (cu o concentrație de până la 0,1 %) și peroxid de carbamidă și pot fi utilizate în mod independent, la domiciliu.

Produsele precum gelurile de albire (destinate utilizării împreună cu gutiere de albire speciale), cu o concentrație mai mare (până la 15-20 % de peroxid de hidrogen sau uree) pot fi utilizate numai sub supravegherea unui medic stomatolog. În același timp, produsele cu o concentrație ridicată (peste 25-35 % de peroxid de hidrogen sau uree) sunt destinate pentru utilizare profesională, de către un medic stomatolog sau un asistent de profilaxie, în cadrul unei proceduri de albire efectuate în cabinet.

Se întâmplă, de asemenea, să alegem un produs de albire a dinților care nu se ridică la înălțimea așteptărilor noastre. Fiecare produs de albire are o concentrație diferită de ingrediente și o metodă diferită de utilizare, așa că este important să fim conștienți de modul în care funcționează diversele metode și de rezultatele la care ne putem aștepta.

Este bine de reținut că albirea dinților cu preparate mai blânde, cum ar fi Colgate Overnight Whitening Pen, se va realiza într-un timp mai îndelungat (aproximativ 3 săptămâni de utilizare neîntreruptă), însă un avantaj incontestabil al acestei soluții este riscul semnificativ mai mic de sensibilitate post-tratament. Pe de altă parte, în cazul albirii dentare profesionale, în cabinet, efectul de albire se obține imediat după plecarea din cabinetul stomatologic, dar, din păcate, riscul de sensibilitate post-tratament este semnificativ mai mare.

2. Utilizarea unor variante inadecvate de produse de albire

 

Printre produsele de albire disponibile pe piață există multe care se bazează pe principii similare de activitate chimică. Cu toate acestea, ele diferă prin metoda de aplicare a substanței active (de albire). Utilizarea lor incorectă, fără a respecta recomandările producătorului, poate atrage riscul apariției unor efecte secundare.

O metodă care necesită precizie în utilizare sunt benzile de albire. Cele mai frecvente efecte secundare ale benzilor de albire sunt iritarea mucoasei bucale (în special a gingiilor și a părții interioare a buzelor) și sensibilitatea dentară. Iritația gingivală apare atunci când benzile sunt aplicate incorect, adică nu corespund formei dinților sau sunt aplicate prea aproape de gingii. Într-o astfel de situație, substanța de albire poate intra în contact cu gingiile și le poate irita. De asemenea, este bine de știut că, în cazul unei inflamații existente a gingiilor (gingivită) sau a parodonțiului (parodontită), utilizarea preparatelor de albire este contraindicată, deoarece procesul poate fi exacerbat în mod semnificativ.

Un alt produs pentru utilizarea la domiciliu la care pacienții apelează adesea sunt gutierele standard sau cele făcute în casă, realizate cu ajutorul apei calde. Acestea nu sunt însă suficient de precise pentru a proteja gingiile de gelul de albire aplicat pe gutiere. Alte complicații posibile în cazul utilizării gutierelor standard sau a celor făcute în casă pot fi probleme la nivelul articulației tempormandibulare, care se manifestă prin dureri sau apariția unor cracmente/pocnituri la nivelul articulațiilor, în timpul mișcărilor maxilarului.

O soluție mai sigură sunt gutierele realizate de un tehnician dentar, în colaborare cu un medic stomatolog. Acestea sunt gutiere realizate dintr-un material mai rigid, care aderă cu precizie la suprafața dinților și împiedică gelul de albire să ajungă la gingii. Gutierele sunt realizate individual pentru fiecare pacient, pe baza amprentelor dentare luate de către medicul stomatolog și, prin urmare, nu ar trebui să afecteze articulațiile temporomandibulare (prin creșterea dimensiunii verticale de ocluzie).

3. Nerespectarea contraindicațiilor referitoare la albirea dinților

Printre contraindicații se numără:

  • prezența cariilor sau a unor obturații/restaurări necorespunzătoare,

  • boli gingivale și parodontale (gingivită și parodontită),

  • expunerea coletului și a rădăcinii dentare (proces cunoscut și sub numele de retracție gingivală),

  • hipersensibilitate dentară,

  • fumatul și mestecatul tutunului,

  • sarcină și alăptare,

  • alergie la substanțele de albire.

 

Merită reținut faptul că nu toți pacienții sunt candidați potriviți pentru albirea dinților și că efectele albirii pot varia în funcție de caracteristicile individuale ale dinților și de starea și sănătatea acestora. Înainte de a începe un tratament de albire este foarte important să programați o consultație la medicul dvs. stomatolog, pentru ca acesta să evalueze starea sănătății dvs. orale, să analizeze dacă există contraindicații pentru albirea dinților și să aleagă metoda potrivită pentru tipul specific de colorație a dinților.

4. Albirea prea frecventă a dinților

Poate fi dăunătoare albirea dinților? Nerespectarea recomandărilor privind durata și frecvența de utilizare a produselor de albire, cum ar fi benzile sau gelurile, poate duce la sensibilitate dentară și la efecte distructive, care pot slăbi smalțul - țesutul exterior al dinților. Cu toate acestea, dacă produsele de albire sunt folosite în conformitate cu recomandările producătorului și cu instrucțiunile medicului stomatolog sau ale asistentei de profilaxie, acestea pot fi o soluție sigură pentru cei care visează la un zâmbet frumos și alb.

5. Efect slab de albire

Efectul final de albire depinde, printre altele, de alimentele și băuturile consumate în perioada în care se realizează albirea dinților și timp de 2-3 săptămâni după aceasta. Este recomandat să se mențină o așa-zisă dietă albă.

Ce alimente și băuturi pătează cel mai mult dinții?

Există multe alimente și băuturi care pot colora dinții. Printre produsele care au cel mai profund efect de colorare se numără:

  • cafeaua (conține taninuri care pot contribui la colorarea dinților, mai ales dacă se consumă în mod frecvent)

  • ceai (atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde conțin taninuri care pot cauza colorarea dinților)

  • vinul roșu și alte băuturi alcoolice închise la culoare (pot conține pigmenți care contribuie la colorarea dinților)

  • anumite fructe și legume (de exemplu, căpșuni, cireșe, zmeură, afine, vișine, roșii, sfeclă roșie, varză roșie)

  • anumite condimente  (de exemplu, curry, turmeric, boia dulce sau afumată).

     

Ar trebuie să mă consult cu medicul stomatolog înainte de albirea dinților?

Categoric da! Consultarea unui profesionist înainte de a începe albirea dinților este foarte importantă. Medicul stomatolog vă va evalua starea de sănătate orală și vă va sfătui cu privire la cel mai bun și mai sigur mod de a obține rezultatele dorite. Prin urmare, vă veți bucura de un zâmbet sănătos și frumos.

Referințe:

1. Marcin Kasiak, Mirosława Kasiak, Wybielanie i rozjaśnianie zębów - przegląd piśmiennictwa, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, ROZMAITOŚCI, 2010.
2. Avijit Banerjee, Stomatologia estetyczna. Zabiegi minimalnie inwazyjne, Edra Urban & Partner, 2016
3. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
4. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009