Aftele bucale pe gingie
Badge field

Aftele bucale pe gingie: sfaturi, tratament și prevenire

Published date field

 

Trebuie să-mi fac griji dacă observ apariția unor leziuni albe și dureroase în cavitatea orală?

Uneori, la nivelul gingiilor sau al mucoasei orale pot apărea vezicule albe, inflamații sau pete, care pot cauza disconfort și durere de diferite intensități. Oricând observați astfel de modificări orale, consultați un medic stomatolog pentru identificarea cauzelor, eliminarea factorilor declanșatori și efectuarea unui tratament corespunzător. Cauzele petelor albe, ale umflăturilor și ale veziculelor de pe gingii și mucoasa orală pot varia, acestea putând fi mai mult sau mai puțin grave, și din acest motiv aveți nevoie de un diagnostic corect stabilit de către medicul stomatolog. Nu vă recomandăm să încercați să vă tratați singuri sau să aplicați diverse remedii, întrucât în anumite situații puteți duce la apariția unor consecințe nedorite sau afecțiunile se pot agrava odată cu trecerea timpului.

Care sunt cauzele apariției acestor modificări?

Există mai multe afecțiuni ce au drept simptom apariția unor pete, inflamații și leziuni care pot face ca gingiile sau mucoasa orală să aibă un aspect alb. Oricând observați o modificare la nivelul gingiilor sau al mucoaselor orale, consultați imediat medicul stomatolog pentru un diagnostic corect și pentru instituirea cât mai rapidă a unui tratament corespunzător.

Printre cauzele cel mai frecvent întâlnite enumerăm:

Afta bucală
Este cea mai frecvent întâlnită afecțiune ce se asociază cu apariția petelor albe la nivelul mucoaselor orale. Adesea, în centrul acestor leziuni este o pată alb-gălbuie, înconjurată de o margine roșie. Afta bucală este însoțită de o durere ascuțită, care se poate intensifica atunci când mâncați sau beți, în special atunci când consumați alimente acre. Aftele minore ar trebui să se vindece de la sine în 1-2 săptămâni. Pentru a grăbi vindecarea, mențineți o igienă orală bună și evitați alimentele dulci, condimentate sau acide. Formele mai severe de afte bucale necesită un consult stomatologic pentru începerea unui tratament. Tratamentele includ: folosirea unor ape de gură, a unor unguente locale și a unor medicamente administrate pe cale orală, recomandate de către medicul stomatolog, pentru reducerea durerii și a inflamației locale.

Candidoza bucală
Este o altă afecțiune des întâlnită. Simptomele pot include acumularea unor depozite de culoare alb-lăptoasă, pe un fond roșiatic, la nivelul limbii, al cerului gurii, pe interiorul obrajilor și mai rar la nivelul gingiilor. Uneori, aceste leziuni pot fi ușor denivelate și pot provoca disconfort. Dacă bănuiți că suferiți de candidoză bucală, se recomandă să consultați medicul de familie sau medicul stomatolog. Pentru tratarea candidozei bucale este necesară administrarea unui medicament specific, prescris de către medicul stomatolog. De asemenea, este necesară menținerea unei igiene orale bune.

Leziunile traumatice
Pot fi provocate de protezele dentare care nu sunt bine adaptate, de marginile ascuțite ale dinților, de obturațiile cu formă necorespunzătoare, de aparatele ortodontice precum și de mușcarea accidentală a obrajilor, a limbii sau a buzelor. Medicul stomatolog poate identifica factorului declanșator și ulterior poate efectua un tratament specific cauzei.

Cu toate acestea, leziunile de la nivelul mucoasei orale pot avea și cauze mai grave și care necesită un consult stomatologic imediat. Oricând observați o leziune sau modificare care apare la nivelul gingiilor sau al mucoaselor și care persistă, fără a da semne de vindecare sau care nu se îndepărtează, se recomandă să vă programați imediat la un consult stomatologic.

Ce pot face pentru a preveni apariția leziunilor la nivelul cavității orale?

Conform American Dental Association este recomandat să urmați următoarele sfaturi pentru a vă menține o bună sănătate orală:

  • Îngrijiți-vă cu atenție cavitatea bucală: spălați-vă pe dinți de două ori pe zi, folosiți ață dentară o dată pe zi și clătiți cu apă de gură antibacteriană. Utilizați o periuță de dinți moale și periați fără a aplica presiune, pentru a evita iritarea gingiilor. Curățați-vă limba și folosiți apă de gură.
  • Mergeți periodic la stomatolog pentru examinarea cavității orale și igienizarea dinților și a gingiilor.
  • Adoptați o dietă sănătoasă, echilibrată și nu mâncați multe dulciuri.
  • Evitați fumatul sau utilizarea tutunului.

De asemenea, aveți grijă de dumneavoastră și reduceți stresul, deoarece acesta slăbește sistemul imunitar și poate contribui la apariția unor afecțiuni orale.

Dacă observați că mucoasa orală sau gingiile se albesc, că au apărut leziuni, vezicule, ulcerații sau inflamații în gură, programați-vă cât mai rapid la o consultație stomatologică.