Cum decurge o vizită la medicul dentist
Badge field

Cum decurge o vizită la medicul dentist

Published date field

Veți citi acest articol în mai puțin de 2 minute

Cuprins

  1. Ce se întâmplă în timpul vizitei la dentist?
  2. Cât de des trebuie să merg la dentist?

 

Ce se întâmplă în timpul vizitei la dentist?
În primul rând, este important să găsiţi un dentist cu care să puteţi comunica în largul dvs. Dacă aţi găsit un medic cu care vă înţelegeţi, următorul pas este programarea pentru un control dentar – înainte de a apărea o problemă.

La prima vizită la medicul respectiv, vi se va întocmi o fişă cu antecedentele dvs. La vizitele următoare, nu uitaţi să informaţi medicul dacă există o schimbare în starea dvs. de sănătate.

La majoritatea vizitelor au loc controale dentare. Mergând la controalele de rutină (ideal, din 6 în 6 luni), vă veţi menţine o dantură mai curată, mai rezistentă şi veţi preveni apariţia unor afecţiuni dureroase.

  • Periajul profesional
    Controlul dentar include frecvent şi un periaj complet, efectuat de medicul dentist sau de igienistul dentar. Folosind instrumente speciale, igienistul dentar poate curăţa dinţii sub joncţiunea mucogingivală, îndepărtând placa bacteriană şi tartrul care provoacă afecţiunile gingivale, respiraţia cu miros neplăcut şi alte probleme. Dentistul sau igienistul pot şlefui sau curăţa dinţii cu aţă dentară.
  • Examinarea completă
    Dentistul va efectua o examinare completă a dinţilor, gingiilor şi cavităţii bucale, pentru depistarea eventualelor semne de boală sau a altor probleme. Scopul examinării este de a vă ajuta în menţinerea unei igiene orale corecte pentru prevenirea agravării unor probleme, identificându-le şi tratându-le timpuriu.
  • Radiografia dentară
    În funcţie de vârstă, simptome şi riscul de boală, dentistul vă poate sugera să faceţi o radiografie. Radiografia poate releva probleme neidentificate anterior, o eventuală fractură de maxilar, incluzie dentară, abcese, chisturi sau tumori, carii interdentare. Cabinetele moderne de medicină dentară sunt dotate cu aparate care practic nu iradiază – nu veţi fi expus(ă) la radiaţii mai mari decât după o zi de plajă sau un week-end de stat la televizor. Ca măsură de precauţie, trebuie să purtaţi un şorţ de plumb în timpul efectuării radiografiei. Dacă sunteţi însărcinată, informaţi medicul dentist, atunci radiografia va fi efectuată numai dacă este strict necesar.

    Este posibil să vi se efectueze o radiografie panoramică sau Panorex. Acest tip de radiografie oferă o imagine completă a maxilarului şi mandibulei, ajutând medicul dentist să identifice eventualele probleme de ocluzie şi de aliniere a dinţilor pe arcadă.

Cât de des trebuie să merg la dentist?
Dacă aveţi dinţi şi gingii sănătoase, probabil nu va fi nevoie să reveniţi mai curând de 3-6 luni. Dacă este necesar un tratament – obturaţie dentară, extracţia unui molar de minte sau reconstituire coronară – vi se va face o programare înainte de a pleca de la cabinet. Nu ezitaţi să adresaţi medicului dentist orice întrebări vă frământă cu privire la sănătatea orală.