Ghidul sănătăţii orale a întregii familii
Badge field

Ghidul sănătăţii orale a întregii familii

Published date field

 

Informaţiile din acest ghid vă vor ajuta pe dumneavoastră şi pe familia dumneavoastră să aveţi dinţi sănătoşi şi gingii sănătoase tot timpul vieţii. Ca părinte, trebuie să-i faceţi pe copii să înţeleagă importanţa unei bune igiene orale – şi să-i învăţaţi cum să o păstreze!

Patru etape pentru un zâmbet strălucitor

  1. Periaţi-vă dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, în special după micul dejun şi înainte de culcare.
  2. Folosiţi aţa dentară în fiecare zi.
  3. Limitaţi numărul zilnic al gustărilor dintre mese.
  4. Mergeţi periodic la cabinetul dentar pentru control.

Nu este greu să-i învăţaţi pe copii să-şi îngrijească dinţii. Nu trebuie decât să ştiţi care sunt regulile de bază şi să exersaţi cu copiii până învaţă!

În acest capitol, aflaţi despre:

Periajul corect
Folosirea aţei dentare
Fluorul
Gustările şi cariile dentare 
Controlul dentar
Prevenirea „sindromului biberonului

Periajul corect

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
parfam_5f

Folosirea aţei dentare

Sus

parfam_floss1 parfam_floss2

Fluorul – duşmanul cariilor
Fluorul este cel mai bun mijloc de combatere a cariilor, pentru păstrarea unui zâmbet strălucitor întreaga viaţă! Fluorul întăreşte dinţii întregii familii – indiferent de vârstă.

Cum acţionează fluorul
În fiecare zi, acizii produşi de placa bacteriană atacă smalţul dinţilor. Acizii favorizează apariţia cariilor dentare.

Aici intervine fluorul. Când ajunge la dinţi, fluorul se absoarbe în smalţ. Ajută la refacerea smalţului şi previne apariţia cariilor. Chiar poate opri procesul de cariere.

Aportul de fluor
Fluorul se poate obţine din mai multe surse. Fluorul poate acţiona din exteriorul dinţilor, şi din interiorul organismului. Pentru rezultate maxime, trebuie să-l obţineţi pe ambele căi! Acasă, dumneavoastră şi familia dumneavoastră trebuie să vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată, în special după micul dejun şi înainte de culcare.

Sus

Gustările şi cariile dentare
Dacă fluorul este cel mai bun mijloc de combatere a cariilor dentare, gustările frecvente pot fi cel mai mare duşman al dinţilor. În fiecare zi, dumneavoastră şi familia dumneavoastră simţiţi nevoia să luaţi mici gustări între mese. Iată ce trebuie să ştiţi:

Contează cât de frecvente sunt gustările
Ce mănâncă familia dumneavoastră este mai puţin important decât când şi cât de des iau gustări între mese! Aceasta pentru că apare „reacţia plăcii bacteriene”, care are loc în felul următor:

Reacţia plăcii bacteriene
Placa bacteriană este prezentă la toată lumea. Însă, în contact cu zaharurile şi amidonul din alimente ca prăjiturile, bomboanele, fructele uscate, băuturile dulci, sau chiar covrigeii sau chipsurile, se produce o reacţie a plăcii bacteriene din care rezultă acizii, şi astfel începe „atacul bacterian”.

Acest lucru se întâmpl ă deoarece majoritatea gustărilor pe care le mâncaţi conţin zaharuri sau amidon care stimulează placa bacteriană să producă acizii. Un asemenea „atac” poate dura până la 20 de minute după încheierea gustării. În acest interval de timp, acizii atacă smalţul dinţilor, fragilizându-l. Astfel se creează mediul propice pentru formarea cariilor dentare!

Combaterea plăcii bacteriene
Vestea bună este că putem lupta împotriva plăcii bacteriene! Dacă dumneavoastră şi familia dumneavoastră vă periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată şi dacă limitaţi numărul de gustări pe zi, puteţi preveni apariţia cariilor dentare.

Când totuşi aveţi nevoie de o gustare, alegeţi alimente hrănitoare şi consumaţi-le cu moderaţie. De asemenea, se recomandă să consumaţi toată gustarea odată! Iată de ce: Dacă mâncaţi cinci alimente odată, dinţii dumneavoastră sunt expuşi producerii cariilor timp de aproximativ 20 de minute. Dacă ronţăiţi din aceleaşi cinci alimente unul după altul, dinţii dumneavoastră sunt expuşi producerii cariilor timp de aproximativ 100 de minute. Este o diferenţă!

De asemenea, trebuie să fiţi atenţi la zahărul pe care îl daţi unui sugar!
Sugarii sunt la fel de expuşi la carii ca şi copiii mai mari sau adulţii. „Cariile de biberon” pot constitui fi o afecţiune severă. Pentru mai multe informaţii, citiţi capitolul de mai jos despre sindromul biberonului.

Sus

Controlul dentar
Medicul dentist este cel care vă conduce pe calea spre cel mai strălucitor zâmbet. Nu uitaţi să programaţi întreaga familie pentru controale dentare de rutină. Copilul trebuie dus prima dată la un control dentar înainte de a împlini 3 ani.

Dacă duceţi copilul la dentist de la o vârstă fragedă, nu va mai fi traumatizat mai târziu de controalele dentare.

SFAT: La prima vizită, luaţi copilul cu dumneavoastră când mergeţi la un control. Astfel, se va familiariza cu cabinetul dentar.

Controlul dentar: în ce constă?

Tratamentele de fluorizare:
Medicul dentist poate trata dinţii copilului cu fluor sub formă de gel, pentru a-i întări dinţii. Gelul se introduce într-o gutieră pe măsura copilului, pe care o va ţine în gură câteva minute pentru a permite fluorului să pătrundă în smalţul dinţilor Pentru copii, există gel de fluorizare cu diverse arome!

parfam_bluechart

 

Sigilarea dinţilor:
Sigilarea se face cu un înveliş raşinic subţire cu care se plachează dinţii permanenţi din spate (molarii). Acesta astupă şanţurile de pe suprafaţa ocluzală a molarilor, pentru a împiedica acumularea bacteriilor care aderă la aceştia şi formează cariile. Sigilarea poate avea efect mulţi ani.

Radiografia dentară::„Pozele” îi arată medicului dentist ce se întâmplă în interiorul dintelui şi sub linia gingiei. Ca măsură de precauţie, copilul va purta un şorţ de plumb în timpul efectuării radiografiei.

Sus

Prevenirea “cariilor de biberon” (apariţia cariilor precoce la copiii de 3-4 ani)

Caria de biberon este o boală ce afectează copiii de 3-4 ani, care însă poate fi prevenită. Puteţi preveni apariţia acestei afecţiuni dureroase luând următoarele măsuri – cereţi mai multe informaţii medicului dumneavoastră sau medicului dentist.

parfam_loving

 

Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură. Dacă nu-l puteţi dezobişnui să adoarmă cu biberonul, umpleţi-l cu apă. Orice lichid în afară de apă, chiar laptele sau sucul de fructe, poate provoca apariţia cariilor.

Puteţi hrăni sugarul cu biberonul la mesele obişnuite, dar nu trebuie să i-l lăsaţi tot timpul la dispoziţie, pentru a-l folosi ca pe o suzetă.

  • Ţineţi copilul în braţe în timpul mesei. Dacă adoarme, luaţi-i biberonul şi culcaţi-l în pat.
  • Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură.
  • Nu lăsaţi biberonul la dispoziţia copilului tot timpul.

Sus


Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Toate drepturile rezervate