Badge field

Găsirea dentistului potrivit

Published date field

 

Cum căutăm un medic dentist?
Un bun punct de pornire este să cereţi o recomandare de la persoane în care aveţi încredere – prieteni, familie, cunoştinţe, colegi de serviciu, farmacist sau medic de familie. Îi puteţi întreba de cât timp apelează la medicul lor, cât de uşor le este să comunice cu acesta, la ce fel de medic dentist merg pentru tratament (generalist sau specialist). Este foarte important să găsiţi un dentist cu care să puteţi comunica în largul dvs.

Alte metode de a găsi medicul potrivit:

  • Solicitaţi asociaţiei locale a medicilor dentişti o listă a medicilor din zona dvs. Aceasta poate fi găsită în Pagini Aurii, sub titlul „Stomatologie”.
  • Căutaţi pe internet cabinete de medicină dentară din zona dvs. Tot mai mulţi dentişti au pagini web în care îşi prezintă serviciile şi metodele de tratament.

Ce fel de medic dentist trebuie să caut?
Medicii dentişti generalişti pot efectua toate tipurile de tratament. Dacă aveţi probleme dificile sau cerinţe speciale, dentistul generalist vă va trimite la unul dintre următorii specialişti:

  • Medicul dentist pediatru/pedodont este specializat în medicina dentară pediatrică (pentru copii).
  • Medicul dentist specializat în endodonţie diagnostichează şi tratează afecţiunile pulpei dentare şi execută lucrări la nivelul canalului radicular (mulţi dintre dentiştii generalişti efectuează tratamentul canalului radicular).
  • Proteticianul este specializat în coroane, punţi şi proteze dentare.
  • Medicul specializat in patologie orală diagnostichează afecţiunile orale pe baza procedurilor de laborator. De asemenea, este specializat în odontostomatologie medico-legală.
  • Medicul specializat în chirurgie orală/maxilofacială efectuează tratamente chirurgicale, ca îndepărtarea chisturilor, tumorilor şi extracţia dentară. De asemenea, poate corecta fracturile sau alte probleme ale maxilarului ce necesită intervenţia chirurgicală, inclusiv disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM). Pe lângă aceasta, foloseşte metode similare chirurgiei plastice pentru rezolvarea unor probleme estetice ale maxilarului şi feţei.
  • Medicul ortodont corectează anomaliile dentare prin aplicarea aparatelor ortodontice şi a altor dispozitive care forţează alinierea corectă a dinţilor.
  • Parodontologul este specializat în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor gingivale.

Cum se formează un medic dentist practician? 
Un medic dentist generalist sau specialist practician are o diplomă de licență în medicină dentară, în funcţie de facultatea absolvită. Există șase ani de studiu în facultatea de medicina dentară, pentru practica stomatologică generală plus unul, doi sau trei ani de studiu avansat pentru o anumită specializare. Apoi, urmează un examen pentru dreptul de liberă practică în specialitate. Specialitatea de chirurgie Orală și Maxilo-Facială presupune o dublă licenţă (medicina dentară si generală) şi cinci ani de specializare.