Veți citi acest articol în mai puțin de 2 minute
Cum se face albirea dinților?
Există mai multe metode de albire a dinţilor – de la pastele de dinţi cu efect de albire şi alte produse care pot corecta discromia dinţilor la un preţ foarte mic, până la metodele profesionale cu laser, care sunt costisitoare dar obţin rezultate radicale.
Toate metodele se bazează pe unul sau două principii:
Procedurile de albire propriu-zisă modifică nuanţa naturală a dinţilor, obţinând de obicei o culoare cu cinci până la şapte nuanţe mai deschisă. Albirea profesională (la cabinetul dentar) şi acasă (cu folosirea gutierei) se bazează pe aceeaşi metodă. Substanţele de albire conţin un ingredient activ, de cele mai multe ori peroxid de carbamidă sau peroxid de hidrogen în concentraţii de 10-22%, care corectează discromiile de suprafaţă şi de profunzime. Există diferenţe semnificative de preţ între diferitele metode de albire:
• O şedinţă de albire a dinţilor cu laser la cabinetul dentar poate costa 500 USD sau mai mult şi are efect instantaneu şi radical, obţinând o nuanţă strălucitoare. Însă, după aproximativ un an de alimentaţie şi băut normal (cafea, ceai, băuturi carbogazoase), discromia se reinstalează şi apar noi pete. Dacă apelaţi din nou la albirea profesională cu laser, veţi plăti din nou 500 USD.
• O gutieră personalizată confecţionată de medicul dentist pentru albirea dinţilor acasă costă cam 150 USD şi va trebui să o purtaţi câteva ore pe zi sau noaptea, timp de două săptămâni. Când observaţi că s-a format o nouă pată, trebuie doar să purtaţi din nou gutiera o noapte sau două şi pata va dispărea.
• Produsele de albire fără prescripţie (care se vând în farmacii) includ gutiere din acrilat termopolimerizabil, geluri de albire care se aplică cu pensula şi benzi de albire, cu preţuri cuprinse între 10 şi 45 USD.
Procedurile cu efect de albire au o acţiune fizică şi/sau chimică pentru corectarea discromiei de suprafaţă. Toate pastele de dinţi au un efect abraziv uşor, care corectează discromia de suprafaţă între vizitele la dentist. Pastele de dinţi cu efect de albire conţin agenţi chimici sau abrazivi care şlefuiesc suprafaţa dinţilor, îndepărtând petele mai eficient. Prin periajul profesional efectuat de un dentist sau igienist dentar se corectează discromia externă cauzată de alimente şi tutun.
Răspunsul la tratamentul pentru albirea dinţilor depinde de la o metodă la alta şi de la o persoană la alta. Unele persoane obţin rezultate bune cu pastele de dinţi cu efect de albire, însă persoanele cu dinţi cenuşii sau cu discromie severă au nevoie de faţetarea cu porţelan sau cimentarea dinţilor (metode discutate în acest capitol) pentru a avea zâmbetul pe care şi-l doresc. Numai medicul dentist sau igienistul dentar pot decide care este metoda adecvată pentru dumneavoastră.
Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Toate drepturile rezervate.