Badge field

Cât de des ar trebui să îți schimbi periuța de dinți?

Published date field

 

Este ușor să îți dai seama când este cazul să îți schimbi sau să îți înlocuiești hainele ori pantofii când sunt uzați, însă cât de des ar trebui să îți schimbi periuța de dinți? Uneori poate fi dificil să îți dai seama când perii periuței tale sunt aproape de finalul duratei de utilizare. Acesta este un ghid la îndemână care te va ajuta să afli de câte ori să îți înlocuiești periuța de dinți de-a lungul anului.

Cât de des ar trebui să-ți înlocuiești periuța de dinți?
Asociația Americană de Stomatologie recomandă schimbarea periuței de dinți, odată la trei sau patru luni* (*sursă: https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/toothbrushes).  Ar fi bine să luați în considerare schimbarea acesteia chiar mai devreme dacă ați fost bolnav ori dacă perii periuței dumneavoastră arată deteriorați. Copiii, uneori, își perie dinții cu o presiune mai mare față de adulți, de aceea verificați periuțele lor de dinți și înlocuiți-le de îndată ce acestea încep să arate uzate.

De ce este necesar să îți schimbi periuța de dinți?
Periuța ta de dinți este prima linie de apărare împotriva bacteriilor care provoacă afecțiuni ale gingiilor, carii și respirație neplăcut mirositoare. Acestea pot răspândi infecția după ce ai fost bolnav. De aceea, este foarte important să-ți achiziționezi o nouă periuță de dinți când cea veche este compromisă.

Periajul dinților timp de cel puțin două minute, de două ori pe zi, ajută la protejarea dinților împotriva cariilor și a altor posibile afecțiuni dentare. Când perii periuței tale de dinți încep să își piardă din rigiditate și devin tociți, este timpul să o arunci și să îți achiziționezi o nouă periuță de dinți. Acest lucru este necesar, deoarece în urma periajului resturilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe dinți și gingii, nivelul de eficiență al perilor scade, igiena orală fiind astfel supusă unui risc.

Ar trebui să-ți schimbi periuța de dinți după ce ai fost bolnav?
Da. Acesta este răspunsul scurt. Dacă tu sau alt membru al  familiei tale ați fost bolnavi, toți ar trebui să vă luați o nouă periuță de dinți, deoarece bacteriile, virusurile și germenii se pot ascunde în perii periuței de dinți și se pot transfera de la o periuță la alta dacă sunt depozitate una lângă cealaltă sau dacă se ating. Este posibil să se producă reinfectarea dacă ați suferit de o răceală, gripă  sau o infecție bucală.

 

Avantajele periuței de dinți manuale

O periuță de dinți manuală este compactă, ușoară și portabilă. Este gata de utilizare oricând ai nevoie de ea și nu va face niciun fel de zgomot în momentul utilizării. De asemenea, deții controlul total al nivelului de presiune aplicat asupra dinților și gingiilor. Colgate dispune de o varietate largă de periuțe de dinți din care poți alege, în funcție de nevoile tale. Ar trebui s-o alegi pe cea care este cea mai comodă și funcționează cel mai bine pentru tine. Poți încerca periuța de dinți  Colgate 360° Whole Mouth Clean, care reduce placa bacteriană sau periuța de dinți Colgate SlimSoft Charcoal, care dispune de peri moi și subțiri ce curăță în profunzime dinții și gingiile sensibile.

 

Cum să-ți îngrijești periuța de dinți
Indiferent ce tip de periuță de dinți alegi să folosești, trebuie să o menții curată. Este important să clătești foarte bine periuța de dinți după utilizare pentru a spăla orice reziduuri de pastă de dinți sau salivă care ar putea rămâne pe ea. Mai apoi, ar trebui depozitată în poziție verticală pentru ca perii să se poată usca.

Depozitarea periuței de dinți într-un recipient închis poate cauza acumularea de bacterii pe perii periuței de dinți, așadar va trebui să o lași să se usuce complet înainte de următoarea utilizare.