Badge field

Sănătatea orală în timpul sarcinii

Published date field

Igiena Orală Începând cu sarcina până în primii ani ai Copilăriei

Perioada prenatală
Şase etape pentru sănătatea orală.

 • Controale dentare periodice.
  Mergeţi la medic pentru un periaj profesional şi controlul tuturor dinţilor. Corectaţi toate problemele dentare. Bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului la naştere.
 • Periajul dentar de două ori pe zi.
  Periaţi dinţii de cel puţin două ori pe zi cu o pastă de dinţi fluorurată. Utilizaţi o periuţă cu perii moi. Nu neglijaţi periajul în zona de joncţiune dentogingivală. Din această zonă începe dezvoltarea parodontopatiilor.
 • Folosiţi aţa dentară în fiecare zi.
  Folosiţi zilnic aţa dentară, pentru curăţarea dinţilor în zonele în care nu ajunge periuţa.
 • Limitaţi consumul zilnic de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon.
  Alimentele cu conţinut de zaharuri sau amidon pot cauza „atacuri acide” asupra dinţilor. Consumaţi mai puţine lichide îndulcite şi dulciuri. Băuturile carbogazoase şi dulciurile duc la formarea cariilor. Mâncaţi mai multe fructe şi legume.
 • Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră în perioada prenatală.
  Respectaţi recomandările medicului dumneavoastră. Este important pentru sănătatea dumneavoastră şi a copilului dumneavoastră.
 • Asiguraţi-vă aportul necesar de calciu.
  Aveţi nevoie de calciu pentru dezvoltarea dinţilor şi oaselor copilului. Calciul se găseşte în lapte, brânză, fasole uscată şi legume verzi.

0-6 luni
Sugarii au nevoie de dinţi sănătoşi pentru a mânca, vorbi şi zâmbi. Trei recomandări pentru protejarea zâmbetului sugarului.

 • Aportul de fluor.
  Fluorul ajută la prevenirea cariilor dentare şi face dinţii mai rezistenţi. Adresaţi-vă medicului dentist pentru a afla dacă apa pe care o consumaţi are un conţinut de fluor suficient pentru prevenirea cariilor.
  Dacă sursa dvs. de apă potabilă nu conţine fluor, sau dacă folosiţi apă îmbuteliată pentru băut şi pentru gătit, medicul de familie sau medicul dentist pot prescrie suplimente de fluor pentru bebeluş.
 • Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură.
  Aceasta poate duce la formarea unor carii severe. Dacă alăptaţi sugarul, nu îi lăsaţi să se hrănească încontinuu. Orice lichid în afară de apă, chiar laptele sau sucul de fructe, poate provoca apariţia cariilor. Dacă nu puteţi dezobişnui copilul să adoarmă cu biberonul, umpleţi biberonul cu apă sau daţi-i copilului o suzetă.
 • Aveţi grijă şi de sănătatea dumneavoastră orală.
  Ultimele studii demonstrează că bacteriile care cauzează cariile se pot transmite copilului imediat după erupţia dinţilor acestuia. Aceasta se poate întâmpla atunci când mâncaţi/gustaţi din mâncarea copilului sau îl lăsaţi să vă atingă gura cu degetele. Dacă aveţi carii neplombate, creşte riscul de transmitere a bacteriilor, deci trataţi-vă cariile cât mai repede posibil!

Prevenirea apariţiei precoce a cariilor în copilărie
Apariţia precoce a cariilor sau „cariile de biberon” este o afecţiune severă a dinţilor. Aceasta include carii dentare, dureri, infecţie, căderea prematură a dinţilor, probleme de vorbire şi pierderea încrederii în sine.

Apariţia „cariilor de biberon” poate fi prevenită. Câteva recomandări:

 • Nu lăsaţi copilul să adoarmă cu biberonul în gură şi nu-l lăsaţi să sugă încontinuu la sân.
 • Apa este singurul lichid nedăunător pentru dinţii sugarului.
 • Conform recomandărilor Asociaţiei Americane pentru Sănătatea Publică, sugarul trebuie înţărcat până la vârsta de 12-14 luni.

6-18 luni
Patru recomandări pentru protejarea zâmbetului sugarului.

 • Începeţi obişnuirea copilului cu băutul din ceaşcă de la vârsta de 6-12 luni.
  Imediat ce sugarul începe să apuce jucăriile sau să întindă mâna după bijuteriile dumneavoastră, este timpul să-l învăţaţi să bea din ceaşcă. La început va face mizerie, dar insistaţi. Micuţului îi va plăcea să înveţe!
 • Nu lăsaţi biberonul la dispoziţia copilului tot timpul.
  Folosirea excesivă a biberonului poate duce la apariţia „sindromului biberonului”.
 • Curăţaţi zilnic dinţii copilului.
  La prima erupţie a dinţilor, de la vârsta de 6 luni, trebuie să începeţi să-i curăţaţi zilnic cu o periuţă specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziţie este să staţi jos, ţinând copilul în braţe. Puteţi să staţi pe podea, ţinând capul copilului în poală. Controlaţi dinţii copilului, pentru a vedea dacă are carii. Ridicaţi-i buza şi verificaţi dinţii. Dacă vedeţi pete maro sau pete albe, cu aspect cretos, adresaţi-vă medicului stomatolog.
 • Mergeţi la cabinetul dentar pentru control.
  Copilul trebuie dus prima dată la un control dentar de la vârsta de un an.

18-24 luni 
Două recomandări pentru protejarea zâmbetului copilului dumneavoastră.

 • Limitaţi numărul gustărilor dintre mese.
  Nu îi daţi copilului sucuri carbogazoase, dulciuri şi alimente cu conţinut de amidon, ca chipsuri sau biscuiţi. Aceste alimente duc la formarea cariilor dentare.

  Evitaţi consumul constant de gustări între mese. Alimentele cu conţinut de zaharuri sau amidon pot cauza „atacuri acide” asupra dinţilor. Numărul de carii dentare creşte odată cu numărul „atacurilor acide”. Dacă îi daţi copilului un aliment cu conţinut de zaharuri sau amidon, daţi-i-l în timpul mesei, nu între mese.

  Atenţie! conform recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, copilul nu mai trebuie să folosească biberonul la această vârstă.
  Folosirea biberonului pe perioade lungi de timp sau în timpul somnului poate duce la apariţia cariilor. Cariile cauzează dureri şi infecţii care vor afecta zâmbetul frumos al copilului dumneavoastră!

  Gustări sănătoase pentru dinţi:
  Dac ă vă iubiţi copilul, oferiţi-i gustări sănătoase pentru dinţi.
 • Fructe
 • Legume
 • Sandvişuri
 • Cereale cu lapte
 • Brânză
 • Iaurt
 • Lapte
 • Sucuri de fructe fără adaos de zahăr

Limitaţi numărul gustărilor dintre mese la 2-3 pe zi.

 • Periaţi dinţii cel puţin de două ori pe zi.
  Periaţi dinţii copilului după micul dejun şi înainte de culcare. Folosiţi o periuţă mică, specială pentru copii, pentru curăţarea dinţilor şi gingiilor. După ce copilul învaţă să scuipe, folosiţi pentru periaj pastă de dinţi fluorurată, de mărimea unui bob de mazăre.
  Copilul se poate spăla singur pe dinţi, dacă îl ajutaţi. După ce copilul termină, va trebui să încheiaţi dumneavoastră periajul. Înaintea împlinirii vârstei de 6 ani, majoritatea copiilor nu se spală pe dinţi singuri.
 • Nu uitaţi – medicul dentist este prietenul dumneavoastră!
  După primul control dentar, la vârsta de 1 an, copilul trebuie dus cu regularitate la cabinetul dentar.
  Înainte de a merge la medic, vă puteţi juca cu copilul de-a dentistul. Folosiţi o lanternă şi o oglindă pentru a vă număra dinţii unul altuia. Citiţi-i cărţi despre mersul la dentist.
  Explicaţi-i ce se întâmplă în timpul unui control dentar. Îi puteţi spune: „Domnul/doamna doctor vrea să te mai vadă – şi poate chiar îţi face o poză la dinţi!” Transmiteţi-i copilului mesaje pozitive.