Ghid rapid în cazul apariției durerii dentare
Badge field

Ghid rapid în cazul apariției durerii dentare

Published date field

 

Recomandări în cazul urgențelor stomatologice

Durerile dentare vă pot opri complet activitatea, făcând dificilă alimentarea, somnul sau concentrarea. Dacă durerea dentară este foarte puternică, poate fi vorba despre o urgență stomatologică. În următoarele rânduri veți afla mai multe despre cauzele durerii dentare puternice și cum puteți ști dacă aveți urgent nevoie de tratament.

Ce provoacă durerile dentare?

Printre cele mai frecvente cauze ale durerii dentare putem enumera:

  • Caria dentară;
  • Gingivita și boala parodontală (afectează țesutul de susținere al dinților);
  • Dinții fisurați, rupți sau mobilizați;
  • Obturațiile rupte sau deteriorate;
  • Infecții și abcese;
  • Bruxismul (scrâșnitul din dinți).

Pentru orice fel de durere dentară sau care implică țesuturile cavității bucale, trebuie să consultați un medic stomatolog. Unele situații pot fi mai urgente decât altele, fiind uneori necesară chiar prezentarea imediată într-un cabinet stomatologic.

Recomandări în cazul unei dureri de dinți ușoare

Durerea ușoară de dinți poate fi întâlnită în cazul dinților cu hipersensibilitate sau cu carii mici. Această durere este scurtă, suportabilă și trece de la sine (de exemplu, simțiți durere când beți apă rece sau mâncați ceva dulce, dar aceasta trece imediat ce înlăturați cauza). Pentru durerea ușoară de dinți se recomandă programarea la medicul stomatolog în cel mai scurt timp posibil, pentru identificarea cauzelor și pentru realizarea unui tratament corect. Dacă nu se realizează tratamentul, această durere poate cu timpul să crească în intensitate sau să se agraveze, cu apariția altor probleme. Cât timp așteptați programarea la medicul stomatolog, pot fi de folos următoarele recomandări:

  • Efectuați zilnic un periaj corect și complet pentru a îndepărta toate resturile alimentare. Puteți folosi ața dentară pentru zona dintre dinți și să clătiți gura cu apă de gură fără alcool.
  • Mâncați alimente moi și evitați să mestecați gumă de mestecat în zona dinților sensibili.
  • Evitați alimentele și băuturile fierbinți, foarte reci sau dulci, mai ales dacă ați observat că acestea vă provoacă sensibilitatea dentară crescută.
  • Întrerupeți fumatul.

Recomandări în cazul unei dureri puternice de dinți

Durerile foarte puternice care se prelungesc în timp, de la câteva minute până la câteva ore, sau apar în mai multe zile și care nu cedează, precum și infecțiile și accidentele (fisurarea, ruperea sau ieșirea din os a dinților) reprezintă urgențe stomatologice. În oricare dintre situațiile descrise mai sus, American Dental Association (ADA) recomandă programarea imediată la medicul stomatolog sau contactarea unui serviciu pentru urgențe stomatologice (dacă vă aflați în afara orelor de program ale cabinetelor stomatologice din imediata dumneavoastră vecinătate).

Când devine durerea dentară o urgență?

Trebuie să consultați imediat un dentist sau să solicitați tratament la camera de urgență a spitalului local în cazul în care:

  • Simțiți o durere severă, persistentă, ascuțită sau vibrantă, la nivelul unuia sau mai multor dinți, care se poate extinde spre dinții vecini, spre os (maxilar) sau chiar spre gât și ureche;
  • Prezentați sensibilitate la temperaturi ridicate sau scăzute, ce se prelungește în timp;
  • Prezentați sensibilitate la mestecat sau la mușcare;
  • Observați umflarea gingiilor, a mucoasei, a feței sau a obrajilor;
  • Simțiți ganglioni limfatici moi, umflați sub maxilar sau în gât;
  • Suferiți un accident ce implică zona dinților, a gurii și a maxilarului (fracturi dentare și de maxilar, răni la nivelul limbii și al buzelor);
  • În urma unor intervenții dentare/chirurgicale sângerarea nu se oprește (de exemplu, extracții dentare, operații la nivelul molarului de minte, inserare de implant);
  • Aveți o infecție (de exemplu, abcese la nivelul maxilarului, un obraz umflat sau inflamarea gingiilor).

Dacă o carie dentară nu este tratată, ea duce în timp la inflamarea și la moartea pulpei dentare (țesutul din interiorul dintelui, ce conține vase de sânge și nervi). Ulterior, apare infectarea pulpei dentare, conducând la apariția unui abces. Abcesul este o colecție de puroi, care se acumulează în dinte și în țesutul din jurul dintelui. Abcesul nu se vindecă fără un tratament corespunzător. Dacă nu se intervine cât mai rapid, infecția se poate răspândi în corp, cauzând complicații periculoase.

Pe lângă durere, care poate fi foarte puternică, abcesele pot fi însoțite și de următoarele simptome:

  • Umflarea gingiilor, a țesuturilor cavității bucale, a buzelor, a obrajilor, în zona maxilarului sau în jurul ochilor;
  • Dificultăți în respirație, vorbire sau la înghițire;
  • Dificultate în deschiderea și închiderea gurii;
  • Alterarea stării generale.
  • Dacă aveți o infecție sau un abces, medicul stomatolog vă va prescrie medicamentele potrivite cazului dumneavoastră. Aveți nevoie de efectuarea unui tratament de canal (tratament endodontic), ceea ce implică eliminarea pulpei dentare afectată, tratarea infecției și sigilarea canalului prin introducerea unui material special de obturație în interiorului dintelui (spațiul care a fost ocupat de pulpa dentară). În anumite situații, când afectarea este severă și dintele nu mai poate fi recuperat sau complicațiile pe care le-a produs sunt grave, se recomandă extracția dintelui.

    Indiferent de cauza durerii dentare, medicul stomatolog vă poate ajuta să calmați simptomele și să tratați afecțiunea. Cu toate acestea, ideal ar fi să nu ajungeți să vă confruntați cu o urgență stomatologică. De obicei, durerile dentare apar mai târziu, primele semne de afectare dentară putând să scape atenției noastre. Din acest motiv, este important să mergeți cu regularitate la medicul stomatolog pentru a identifica orice problemă suficient de devreme și pentru a învăța cum puteți menține o igienă orală excelentă. Tratamentele realizate din timp sunt mult mai scurte, mai ușoare și se realizează în mai puține ședințe, prin urmare, optați pentru monitorizare și prevenție.