Durerea dentară și modificările orale din timpul sarcinii
Badge field

Durerea dentară și modificările orale din timpul sarcinii

Published date field

 

Dacă așteptați un copil, ar trebui să aveți în vedere necesitatea stabilirii unei programări cu medicul dumneavoastră stomatolog. Sfatul acesta poate fi surprinzător - la urma urmei, nu pare să existe o legătură evidentă între dinți și sarcină. Cu toate acestea, în sarcină, există un risc mai mare de apariție a unor afecțiuni la nivelul dinților și cavității bucale. Fluctuațiile hormonale, schimbările obiceiurilor alimentare sau igiena orală inadecvată sunt unele dintre cauzele cel mai frecvent invocate. Programați-vă din timp o consultație stomatologică pentru a putea preveni apariția durerilor dentare sau a altor probleme orale, în timpul sarcinii.

Mergând la stomatolog, vă asigurați că aveți o sănătate orală bună

Atât medicii stomatologi, cât și obstetricienii consideră că femeile trebuie să meargă la stomatolog înainte de a rămâne însărcinate. În acest fel, medicul stomatolog poate să examineze atent cavitatea orală, să igienizeze dinții și să trateze eventualele probleme dentare deja existente. Astfel veți avea mai puține griji pe perioada celor nouă luni de sarcină. Dacă sunteți deja însărcinată, păstrați-vă programarea la medicul stomatolog. Dacă aveți dureri dentare în timpul sarcinii sau aveți probleme cu gingiile, nu așteptați nașterea copilului, ci consultați medicul stomatolog încă de la primul semn al unei probleme. Conform American Dental Association (ADA) și American Academy of Periodontology (AAP), consultațiile stomatologice sunt recomandate pe perioada sarcinii, medicul dumneavoastră stomatolog putând decide care este abordarea cea mai potrivită nevoilor dumneavoastră, ținând cont de evoluția sarcinii. Transmiteți medicul stomatolog în ce lună de sarcină sunteți, dacă luați sau nu medicamente sau dacă aveți o sarcină cu risc mare, astfel încât acesta să știe ce este recomandat pentru dumneavoastră. Astfel în anumite condiții se pot realiza majoritatea tratamentelor stomatologice.

Preveniți apariția cariilor dentare

Cariile dentare apar pentru că bacteriile din gură produc acizi din alimentele pe care le consumați, în special din cele care conțin zaharuri și carbohidrați. Acești acizi vor duce în timp la afectarea smalțului dinților. În timpul sarcinii, sunteți predispusă la apariția cariilor dentare din mai multe motive.

Printre cauze putem enumera faptul că puteți să vă modificați obiceiurile alimentare datorită poftelor, ajungând la consumarea mai frecventă a unor alimente dulci sau acide (de exemplu, dulciuri, înghețată sau chiar și murături sau orice aliment care expune dinții la atacuri acide).

O altă cauză este reprezentată de neglijarea efectuării unei igiene orale zilnice. În plus, mediul oral este mult mai acid în această perioadă, iar vărsăturile din pricina grețurilor matinale pot crește cantitatea de acid la care este expus smalțul dentar.

Pentru a evita apariția cariilor dentare, spălați-vă regulat pe dinți, de minim 2 ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți cu fluor. Reduceți la minimum cantitatea de zahăr consumată și, când simți poftă de dulce, consumați-l în timpul meselor principale. Dacă nu vă puteți spăla pe dinți, încercați să efectuați un periaj mai blând și schimbați pastă de dinți până găsiți o aromă care să nu vă provoace vărsături, clătiți gura cu apă de gură și folosiți ață dentară o dată pe zi în același mod cum o făceați și înainte de a rămâne însărcinată. Dacă vă confruntați cu grețurile matinale, se recomandă să nu vă spălați pe dinți imediat după vărsături, ci să clătiți gura cu apă sau cu apă de gură cu fluor, pentru a îndepărta reziduurile de acid gastric din gură.

Preveniți apariția afecțiunilor gingivale

Multe dintre femeile gravide se confruntă cu sângerări ale gingiei atunci când se spală pe dinți sau folosesc ață dentară. Conform American Academy of Periodontology (AAP), modificările hormonale din timpul sarcinii pot crește riscul de apariție a inflamației gingivale, afecțiune denumită gingivită de sarcină. Pentru a preveni dezvoltarea sau complicarea gingivitei de sarcină, mergeți la medicul stomatolog pentru consultații periodice și realizarea unei igienizări profesionale și asigurați-vă că efectuați zilnic un periaj dentar corect acasă, folosiți ață dentară și o apă de gură cu proprietăți antibacteriene.

Ocazional, după primul trimestru de sarcină, între dinți poate apărea o inflamație a țesutului gingival, cu mărirea de volum a gingiei. Aceste formațiuni sângerează cu ușurință și pot fi rezultatul unei acumulări excesive a plăcii bacteriene. Contactați-vă imediat medicul stomatolog dacă suspectați existența unei afecțiuni gingivale. Vestea bună, este că aceste simptome se pot reduce de obicei după nașterea copilului, dar tot este necesar un consult stomatologic pentru realizarea unui tratament eficient și corect, întrucât în unele cazuri simptomele pot persista.

O altă afecțiune dentară ce poate apărea în timpul sarcinii, mai puțin frecvent întâlnită, este creșterea mobilității dinților. Modificările hormonale asociate sarcinii pot afecta gingiile și implicit mobilitatea dinților. Dacă observați că dinții dumneavoastră se mișcă, contactați-vă imediat medicul stomatolog.

Sănătatea dinților și gingiilor reprezintă o parte importantă a sănătății dumneavoastră și a copilului dumneavoastră. Din acest motiv, medicii stomatologi și obstetricienii vă încurajează să vă prioritizați sănătatea orală, astfel încât sarcina să fie sigură și sănătoasă.