Friends having pizza together
Badge field

Ce sunt molarii de minte?

Published date field

Molarii de minte sunt ultimii molari de pe fiecare latură a maxilarului/mandibulei. Aceştia sunt ultimii dinţi care apar, sau erup, în general între 16 şi 20 de ani.

Fiind ultimii dinţi permanenţi care erup, în multe cazuri se întâmplă să nu mai aibă loc pe arcada dentară, ceea ce poate duce la incluzia molarilor de minte. Aceştia rămân sub ţesutul gingival şi nu mai pot erupe din cauza altor dinţi sau a osului. Incluzia dentară poate fi însoţită de inflamaţie şi durere.

Molarii de minte cu erupţie parţială pot erupe cu modificări de poziţie, ceea ce poate duce la o înghesuire dentară şi la diverse alte afecţiuni. Dat fiind că dinţii erupţi înaintea vârstei de 20 de ani au rădăcinile mai puţin dezvoltate şi creează mai puţine probleme, Asociaţia Americană a Medicilor Dentişti recomandă ca între vârstele de 16 şi 19 ani să se efectueze evaluarea molarilor de minte şi eventual extracţia acestora, dacă este necesar.

Cum se extrag molarii de minte?
Extracţia dentară este o procedură relativ simplă. Medicul dentist sau medicul specializat în chirurgie orală recomandă anestezia generală sau anestezia locală cu o substanţă de tipul novocainei sau lidocainei.

După extracţia dintelui/dinţilor, va trebui să muşcaţi uşor pe un tifon timp de 30-45 de minute după ce ieşiţi din cabinet, pentru a minimaliza sângerarea. Este posibil să se producă o inflamaţie sau durere, dar aceasta va dispărea în mod normal în câteva zile; totuşi, adresaţi-vă medicului dentist dacă apare o durere persistentă sau severă, inflamaţie, hemoragie sau febră.

Extracţia molarilor de minte din cauza înghesuirii sau incluziei dentare nu va afecta muşcătura sau sănătatea dvs. orală pe viitor.

HorizontalImpaction AngularImpaction VerticalImpaction
Incluzie orizontală
Impaction
Incluzie unghiulară
Impaction
Incluzie verticală
Impaction