Badge field

Ce este placa bacteriană?

Published date field

 

Placa bacteriană este o peliculă incoloră, aderentă, formată din bacterii şi zaharuri, care se acumulează în permanenţă pe dinţi. Aceasta este principala cauză a cariilor dentare şi afecţiunilor gingivale, iar dacă nu este îndepărtată zilnic duce la formarea tartrului.

Cum aflu dacă am placă bacteriană?
Toţi avem placă bacteriană – bacteriile se adună în permanenţă în cavitatea bucală. Acestea se hrănesc cu substanţe din alimentele pe care le consumăm şi cu salivă. Placa bacteriană favorizează formarea cariilor dentare, datorită acizilor care atacă dinţii după fiecare masă. Datorită atacurilor acide repetate, smalţul dentar poate fi distrus şi se formează o cavitate. Placa bacteriană, dacă nu este îndepărtată, poate duce în urma iritarii gingiilor din jurul dinţilor la gingivită (înroşirea, inflamarea şi sângerarea gingiilor), parodontopatie şi pierderea dinţilor.

Cum prevenim acumularea plăcii bacteriene?
Cu o îngrijire adecvată, placa bacteriană este uşor de prevenit. Nu neglijaţi:

  • Periajul complet cel puţin de două ori pe zi, pentru îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafaţa tuturor dinţilor
  • Folosirea zilnică a aţei dentare pentru îndepărtarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de la joncţiunea mucogingivală interdentar, acolo unde nu ajunge periuţa de dinţi
  • Limitaţi consumul de alimente cu conţinut de zaharuri sau amidon, în special al gustarilor lipicioase
  • Mergeţi la medicul dentist pentru controalele dentare de rutină şi periaj profesional
Scaling

Prin detartraj se îndepărtează placa bacteriană şi tartrul de pe coroana şi rădăcina dintelui.