Ce este disfuncţia ATM?
Badge field

Ce este disfuncţia ATM?

Published date field

Veți citi acest articol în 1,5 minute

Cuprins

 1. Care sunt simptomele disfuncţiei ATM?
 2. Cum se tratează disfuncţia ATM?

 

Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare (ATM) este o afecţiune a articulaţiei dintre maxilar şi mandibulă. Aceasta este una dintre cele mai complexe articulaţii ale organismului, responsabilă cu mişcarea mandibulei înainte, înapoi şi lateral. Orice problemă care împiedică funcţionarea normală a acestui sistem complex de muşchi, ligamente, discuri şi oase se numeşte disfuncţie ATM. Deseori, această afecţiune disfuncţională este resimţită ca un pocnet sau trosnet sau chiar ca un blocaj temporar. De multe ori cauzele sunt dificil de determinat cu exactitate.

Care sunt simptomele disfuncţiei ATM?
Disfuncţia ATM are o multitudine de semne şi simptome. În multe cazuri este greu de determinat dacă aveţi o afecţiune disfuncţională ATM, deoarece aceleaşi simptome pot apărea în asociere cu alte afecţiuni. Medicul dentist poate pune un diagnostic corect în urma anamnezei medicale şi dentare complete, a unui examen clinic şi a efectuării unor radiografii.

Cele mai frecvente simptome asociate disfuncţiei ATM sunt:

 • Dureri de cap (frecvent asemănătoare migrenei), dureri de urechi, durere şi presiune în spatele globilor oculari
 • Durere la căscat, la deschiderea largă a gurii sau masticaţie
 • Blocaj al maxilarelor sau deplasarea acestora
 • Sensibilitate a muşchilor maxilari
 • O modificare bruscă a ocluziei dentare (modul în care dinţii superiori se suprapun (muşcă) peste cei inferiori)

Cum se tratează disfuncţia ATM?
Nu există un singur tratament pentru disfuncţia ATM, însă există mai multe posibilităţi de terapie pe care le puteţi urma pentru o reducere semnificativă a simptomelor. Medicul dentist poate face următoarele recomandări:

 • Încercarea de a elimina spasmul şi durerea musculară prin aplicarea compreselor calde şi umede sau prin medicaţie – relaxante musculare, calmante eliberate fără prescripţie sau medicamente antiinflamatoare.
 • Reducerea efectelor negative ale încleştării maxilarelor şi uzurii dentare prin purtarea unui dispozitiv numit gutieră ocluzală. Acest dispozitiv se confecţionează la comandă şi se montează pe dinţii superiori pentru a-i împiedica să se uzeze prin contactul cu dinţii inferiori.
 • Deprinderea unor tehnici de relaxare, pentru controlul tensiunii musculare la nivelul maxilarului. Medicul dentist poate sugera să urmaţi şedinţe de terapie pentru eliminarea stresului.
 • Dacă articulaţiile maxilarului sunt afectate şi nici un tratament nu are succes, se recomandă intervenţia chirurgicală.
hinges
Disfuncţia ATM apare când articulaţia complexă dintre maxilar şi mandibulă nu mai funcţionează corect.