Care este costul unui periaj dentar profesional?
Badge field

Care este costul unui periaj dentar profesional?

Published date field

De ce ar trebui să apelați la un profesionist pentru curățarea dinților?

Dinții sănătoși și de un alb strălucitor sporesc încrederea de sine, deoarece adesea reprezintă primul aspect pe care ceilalți îl observă. Dacă aveți grijă de dinți mergând la consultații stomatologice periodice și realizând igienizări profesionale, zâmbetul dumneavoastră va rămâne impecabil și cariile nu vor apărea. Citiți în continuare pentru a afla mai multe despre avantajele curățării profesionale a dinților și despre costurile pe care le implică.

Primul pas în îngrijirea dinților este o igienă orală atentă la domiciliu. Însă, uneori, periajul dentar, clătirea gurii și utilizarea aței dentare nu sunt suficiente pentru a preveni acumularea plăcii în zonele greu accesibile ale gurii, cum ar fi zonele dintre dinți sau de-a lungul marginii gingiei. În plus, dacă nu este îndepărtată, placa dentară se întărește în timp și se transformă în tartru. Tartrul poate fi îndepărtat numai de către medicul stomatolog, simpla spălare a dinților nefiind suficientă.

Cum funcționează curățarea profesională a dinților?

Curățarea profesională a dinților poate diferi ușor în funcție de cabinetul stomatologic care o oferă și de nevoile dumneavoastră. Însă majoritatea manoperelor de igienizare decurg astfel:

  • Medicul stomatolog vă examinează mai întâi cavitatea bucală și dinții, pentru a evalua sănătatea dumneavoastră orală. Acesta va utiliza o mică oglindă și o sondă pentru a verifica dacă există probleme precum caria dentară sau inflamarea gingiilor (gingivita). Dacă sunt semnalate probleme, atunci vi se va recomanda un tratament corespunzător.
  • Apoi, placa și tartrul sunt îndepărtate ușor din gură. Acest lucru se face cu ajutorul unor instrumente speciale, care utilizează o combinație de ultrasunete și jet de apă, sau cu ajutorul unor instrumente manuale mai fine.
  • Apoi, medicul stomatolog lustruiește dinții cu o perie profesională puternică, folosind o pastă abrazivă cu o granulație adaptată nevoilor dumneavoastră. Obiectivul este de a elimina toate acumulările de placă rămase după detartraj. Acest pas îndepărtează și toate petele externe, pentru un zâmbet mai strălucitor.
  • În plus, medicul stomatolog vă va oferi recomandări specifice despre cum puteți maximiza beneficiile îngrijirii orale la domiciliu. Acestea pot include sfaturi privind tehnica de periaj dentar, utilizarea aței dentare și/sau a periilor interdentare, precum și recomandări privind produsele cele mai potrivite nevoilor dumneavoastră.

Durata unei curățări profesionale a dinților depinde de mai mulți factori, în special de cât de mult și cât de intens trebuie curățați dinții dumneavoastră.

Cât costă o curățare profesională a dinților?

În România, costul curățării profesionale a dinților variază foarte mult. Cabinetele stomatologice fixează prețul în funcție de tehnica utilizată și de serviciile oferite.

Sunt justificate costurile curățării profesionale a dinților?

Conform American Academy of Pediatric Dentistry, în stomatologie igienizarea profesională este o componentă profilactică esențială și în același timp eficientă. De asemenea, s-a constatat că o curățare periodică și profesională a dinților este o cerință de bază pentru o igienă orală eficientă la domiciliu.

Indiferent dacă beneficiați sau nu de o curățare profesională a dinților în cabinetul stomatologic, asigurați-vă că aveți mare grijă de dinții dumneavoastră acasă, periajul dentar fiind cea mai recomandată modalitate pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene, care poate duce la apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale.