Folosirea corectă a aței dentare
Ața dentară curăță placa din zonele în care periuța nu reușește să ajungă, și anume între dinți și sub gingii (în șanțul gingival). Acesta este motivul pentru care folosirea aței dentare este un factor cheie în prevenirea gingivitei.
Folosiți ață dentară o dată pe zi, ideal înainte de culcare, după ce ați luat toate mesele zilei sau înainte de periaj pentru a îndepărta resturile mari alimentare. Înfășurați o bucată de ață dentară suficient de lungă (aprox. 45 cm) în jurul degetului mijlociu de la fiecare mână. Țineți ața dentară strâns între degetul mare și arătător și lăsați-o să alunece vertical cu presiune dozată (pentru a nu răni gingia) între dinți, trasând forma C în jurul fiecărui dinte. Împingeți și trageți apoi faceți mișcări verticale fără a răni gingia. Aduceți ața până în șanțul gingival (linia gingiei) între dinți și aplicați aceeași rutină pentru fiecare dinte pe ambele părți. Va trebui să curbați ața dentară în jurul fiecărui dinte pentru a-i permite să treacă sub linia gingiei și apoi, odată ce ați folosit ața dentară de ambele părți ale dinților, mutați ața dentară, astfel încât să poată fi folosită o zonă de ață curată pentru a curăța următorii doi dinți.
Aveți grijă să nu forțați ața dentară și să folosiți secțiuni curate pe măsură ce înaintați, astfel încât să nu transferați bacteriile de la un dinte la altul. Nu vă grăbiți, retrageți ața dentară dintre dinți lent, prin mișcări scurte de tatonare înainte-înapoi. Adresați-vă medicului stomatolog pentru recomandări dacă întâmpinați dificultăți; există tipuri de ață cerată și necerată, precum și suporturi pentru ață dacă nu reușiți să înfășurați și să prindeți ața singur(ă).