Cum să luptați cu gingivita în trei pași simpli

Cum să luptați cu gingivita în trei pași simpli

Published date field

Observați sângerări când vă spălați pe dinți, aveți respirație urât mirositoare sau un gust neplăcut în gură? Aveți gingia roșie, umflată și sensibilă? Toate acestea sunt simptome ale gingivitei, stadiul incipient al bolii parodontale (boala gingiilor și a celorlalte structuri care susțin dinții). Gingivita debutează atunci când placa bacteriană se acumulează în șanțul gingival (în jurul liniei gingivale), provocând inflamația țesutului gingival. Dar nu vă faceți griji, acest stadiu este încă tratabil. Pentru a lupta împotriva gingivitei, trebuie să urmați trei pași simpli: periaj regulat, folosirea aței dentare și igienizări profesionale (să vă programați periodic la cabinetul stomatologic pentru detartraj și periaj profesional).

Periajul dentar corect

Obiceiurile dumneavoastră de periaj dentar pot fi impecabile, dar există întotdeauna loc de îmbunătățire. Acesta este primul pas în combaterea gingivitei. Folosiți o periuță de dinți cu peri moi, suficient de mică pentru a ajunge în locurile greu accesibile. Pentru un periaj corect, așezați periuța la un unghi de 45 de grade pe linia gingiei și faceți mișcări verticale scurte și blânde dinspre gingie spre dinte separat pe fiecare dinte. Periajul trebuie să dureze cel puțin două minute. Periați-vă dinții urmând un tipar, astfel încât să nu ratați nicio zonă. Periați suprafețele exterioare ale dinților superiori și apoi treceți la suprafețele exterioare ale dinților inferiori. Apoi, curățați suprafețele interioare ale dinților superiori și apoi la fel pentru dinții inferiori. Periați la final suprafețele masticatorii ale dinților și eliminați și depozitele de placă bacteriană de pe limbă prin periajul limbii.

Aruncați periuțele de dinți vechi și uzate, care pot adăposti bacterii. Perii uzați nu vor curăța suficient. Întrebați-vă medicul stomatolog ce pastă de dinți este potrivită pentru dumneavoastră; există produse adecvate oricărei situații. În timp ce majoritatea pastelor de dinți au propriile formule de albire și prevenire a cariilor, altele au grijă de dinții care sunt mai predispuși la iritația asociată cu afecțiunile gingivale sau cu sensibilitatea dentară.

Folosirea corectă a aței dentare

Ața dentară curăță placa din zonele în care periuța nu reușește să ajungă, și anume între dinți și sub gingii (în șanțul gingival). Acesta este motivul pentru care folosirea aței dentare este un factor cheie în prevenirea gingivitei.

Folosiți ață dentară o dată pe zi, ideal înainte de culcare, după ce ați luat toate mesele zilei sau înainte de periaj pentru a îndepărta resturile mari alimentare. Înfășurați o bucată de ață dentară suficient de lungă (aprox. 45 cm) în jurul degetului mijlociu de la fiecare mână. Țineți ața dentară strâns între degetul mare și arătător și lăsați-o să alunece vertical cu presiune dozată (pentru a nu răni gingia) între dinți, trasând forma C în jurul fiecărui dinte. Împingeți și trageți apoi faceți mișcări verticale fără a răni gingia. Aduceți ața până în șanțul gingival (linia gingiei) între dinți și aplicați aceeași rutină pentru fiecare dinte pe ambele părți. Va trebui să curbați ața dentară în jurul fiecărui dinte pentru a-i permite să treacă sub linia gingiei și apoi, odată ce ați folosit ața dentară de ambele părți ale dinților, mutați ața dentară, astfel încât să poată fi folosită o zonă de ață curată pentru a curăța următorii doi dinți.

Aveți grijă să nu forțați ața dentară și să folosiți secțiuni curate pe măsură ce înaintați, astfel încât să nu transferați bacteriile de la un dinte la altul. Nu vă grăbiți, retrageți ața dentară dintre dinți lent, prin mișcări scurte de tatonare înainte-înapoi. Adresați-vă medicului stomatolog pentru recomandări dacă întâmpinați dificultăți; există tipuri de ață cerată și necerată, precum și suporturi pentru ață dacă nu reușiți să înfășurați și să prindeți ața singur(ă).

Igienizări dentare profesionale

Când placa bacteriană nu este curățată complet de pe dinți prin periaj și ață dentară, se transformă în timp în tartru. Apare acumularea de tartru, iar placa bacteriană moale aderă la tartru, ceea ce duce la o creștere a toxinelor bacteriene și poate conduce la progresia gingivitei spre forme mai grave de afecțiuni gingivo-parodontale, cum ar fi parodontita (cunoscută popular și sub denumirea învechită și greșită de parodontoză).

Igienizările profesionale sunt cea mai bună modalitate de a elimina tartrul de pe dinți. Și dacă gingivita nu a progresat, o igienizare profesională va ajuta la inversarea procesului. Acest lucru implică detartraj, care necesită “răzuirea” acestei plăci bacteriene întărite (tartru); și uneori planare radiculară, folosită pentru a netezi rădăcina descoperită (de pe care s-a retras gingia – este vorba de forme avansate de parodontită) pentru a stimula vindecarea odată ce placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate. Pentru multe persoane, o curățare preventivă de două ori pe an este suficientă, dar medicul stomatolog vă poate ajuta să alegeți programul care vi se potrivește cel mai bine.

Cu cât începeți mai devreme, cu atât mai bine. Informându-vă despre metodele de combatere a gingivitei, veți avea o gură sănătoasă și nu va trebui să vă faceți griji pentru sănătatea gingiilor pe viitor.