Este gingivita vindecabilă? Cum se vindecă gingivita?

Este gingivita vindecabilă? Cum se vindecă gingivita?

Published date field

Dacă simțiți gingia umflată, dureroasă, arsuri gingivale sau la periaj apare sângerarea gingiilor, este posibil să aveți gingivită. Dar nu vă faceți griji - este o afecțiune încă vindecabilă și care poate fi prevenită! Cu o intervenție timpurie, medicul dumneavoastră stomatolog poate trata și chiar reversa efectele acesteia – numai în cazul gingivitei simple! Începeți să vă vindecați gingiile chiar acum, stabilind o programare la stomatolog și îmbunătățindu-vă rutina de igienă orală.

Care sunt cauzele gingivitei?

Gingivita, cunoscută drept stadiul cel mai incipient al afecțiunilor gingivo-parodontale, apare atunci când placa bacteriană sau tartrul se acumulează în jurul liniei gingivale (în șanțul gingival) și provoacă inflamarea gingiilor. Această inflamație poate cauza înroșirea, umflarea, sensibilitatea și chiar sângerarea gingiilor după periaj sau folosirea aței dentare. Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de gingivită se confruntă cu aceste simptome și mulți au această afecțiune de mult timp fără să-și dea seama. Dacă este lăsată netratată, gingivita poate duce la forme mai severe de boală parodontală, cum ar fi parodontita, care poate provoca leziuni permanente ale dinților, gingiilor și maxilarului.

Cum se tratează gingivita

Se poate vindeca gingivita? Desigur – dacă este gingivită simplă. Cu ajutorul medicului dumneavoastră stomatolog și o îngrijire orală consecventă la domiciliu, gingiile dumneavoastră vă vor mulțumi pentru atenția suplimentară.

Tratament stomatologic profesional pentru gingivită

La următorul consult, medicul stomatolog sau igienistul dentar poate diagnostica gingivita doar uitându-se la dinți și gingii. O curățare minuțioasă va îndepărta placa bacteriană de pe suprafața dinților sau de sub linia gingiilor pentru a preveni inflamația. Dacă placa bacteriană se calcifiază, dinții ar putea necesita tehnici mai avansate, cunoscute ca detartraj și planare radiculară (aceasta din urmă în cazuri mai grave de parodontită, cu dezvelirea rădăcinilor dinților) , pentru a îndepărta temeinic tot tartrul și pentru a netezi suprafețele radiculare care ascund microbii. Stomatologul dumneavoastră va examina orice anomalie de poziționare a dinților sau lucrări dentare, cum ar fi coroane, punți sau restaurări, și va face recomandări pentru orice proceduri sau restaurări dentare care v-ar putea ajuta să vă curățați gingiile și dinții mai ușor acasă. Pentru cazurile mai severe, cu pungi parodontale, medicul stomatolog ar putea folosi o sondă dentară specială pentru a măsura punga (buzunarul) care se dezvoltă la nivelul gingiilor pentru a vedea dacă afecțiunea progresează.

Rutină de îngrijire orală consecventă pentru combaterea gingivitei

După un consult stomatologic și un tratament de igienizare dentară, tratamentul dumneavoastră pentru gingivită este abia la început. Stomatologul sau igienistul dentar vă va oferi recomandări pentru rutina adecvată de îngrijire orală acasă. Urmați minimum următoarele indicații:

  • Spălați-vă pe dinți de două ori pe zi. Dacă periajul regulat face deja parte din rutina dumneavoastră, verificați din nou dacă utilizați tehnica corectă. Gingiile în proces de vindecare ar putea avea nevoie de o atingere mai blândă la început, așa că asigurați-vă că utilizați o perie cu peri moi și aplicați presiunea potrivită (mișcări delicate repetate).
  • Curățați-vă între dinți o dată pe zi. Utilizarea zilnică a aței dentare între dinți și sub linia gingiilor va elimina factori iritanți precum germenii și resturile alimentare și va ajuta la reducerea inflamației. De asemenea, încercați și alte produse de curățare interdentară, cum ar fi perii interdentare, irigatoare bucale pentru îndepărtarea plăcii.

Adăugați apă de gură pentru o protecție suplimentară. O apă de gură eliberată fără rețetă oferă controlul germenilor din gură, mai ales după ce ați primit un tratament profesional de igienizare dentară. Cereți o recomandare medicului stomatolog.

Este gingivita vindecabilă?

Tratamentul pentru gingivită începe cu preluarea controlului asupra sănătății orale. Dacă observați sensibilitate, umflare sau sângerare la nivelul gingiilor, programați-vă la cabinetul stomatologic. Detectând din timp simptomele gingivitei și apelând la tratament, vă puteți ameliora mai rapid și mai ușor simptomele și vă puteți restabili sănătatea gingiilor.