Albirea dinților la domiciliu - riscuri și pericole
Badge field

Albirea dinților la domiciliu - riscuri și pericole

Published date field

Ultima actualizare a conținutului: 02 May 2024

Articol scris si verificat de: Dr. Maria Liszewska

Cu siguranță, mulți dintre noi acordă atenție esteticii și culorii dinților și chiar visează la un zâmbet cât mai alb, obținut rapid și ușor. Soluția este reprezentată de albirea dinților la domiciliu, ca alternativă la albirea dinților efectuată în cabinetul stomatologic, care este mai costisitoare.

Atunci când căutăm soluții prin care ne putem albi singuri dinții, găsim pe internet sfaturi controversate și produse de origine îndoielnică. Prin urmare, înainte de a începe un astfel de tratament, se recomandă să vă asigurați că albirea dinților la domiciliu, prin metoda aleasă, este eficientă și sigură în același timp. De asemenea, se recomandă să verificați dacă există riscuri asociate cu aceasta. Din fericire, avem răspunsul - achiziționând produse de albire din surse de încredere și consultându-vă cu medicul stomatolog, puteți fi siguri că faceți primul pas spre albirea în siguranță a dinților

Metode de albire a dinților

Albirea dinților poate fi efectuată prin diverse metode:

  • albire profesională într-un cabinet stomatologic (întregul proces este efectuat de către un medic stomatolog sau un asistent de profilaxie, în cabinetul stomatologic),

  • albire cu ajutorul unei gutiere pentru albire (gutierele sunt realizate de către un tehnician dentar - în acest scop trebuie să vizitați mai întâi medicul stomatolog, iar apoi, întregul proces de albire are loc la domiciliu),

  • albire fără supravegherea unui medic, cu ajutorul produselor disponibile în comerț, destinate utilizării la domiciliu (cum ar fi geluri, benzi, paste de dinți pentru albire etc. folosite la domiciliu).

În acest articol, vom analiza mai îndeaproape ultima metodă de albire a dinților, din cele enumerate.

Albirea dintilor acasa - care sunt produsele disponibile în magazine?

Există multe produse, kituri și preparate diferite disponibile pe piață pentru albirea dinților la domiciliu. Următoarele produse sunt disponibile pentru utilizare la domiciliu fără prescripție medicală:

  • benzi de albire, adică benzi subțiri îmbibate în substanțe care au rolul de a albi dinții,

  • gutiere confecționate acasă și geluri de albire,

  • creioane cu ser sau gel de albire,

  • paste de dinți cu efect de albire,

  • apă de gură cu efect de albire.

Solutie pentru albire a dintilor: la ce ar trebui să fiți atent(ă)?

În cazul albirii dinților la domiciliu cu ajutorul preparatelor disponibile în magazine și farmacii fără prescripție medicală, trebuie să citiți întotdeauna cu atenție informațiile referitoare la compoziția preparatului, în special la substanța activă care are rolul de a vă albi dinții.

Din nefericire, multe preparate disponibile pe piață conțin substanțe care pot deteriora smalțul dinților și nu ar trebui să fie folosite pentru albirea dinților.

În conformitate cu reglementările aplicabile ale organismelor europene privind produsele de albire a dinților, au fost definite criteriile de siguranță și tipurile de agenți care pot fi utilizați în siguranță la domiciliu. Preparatele care conțin până la 0,1 % peroxid de hidrogen au fost aprobate pentru utilizarea la domiciliu.

Mecanismul de acțiune al acestor agenți de albire se bazează pe scindarea moleculelor mari de substanțe colorante în reacții de oxido-reducere. Ca urmare, particulele cu masă mai mică pot fi îndepărtate din țesuturile dentare prin difuzie, iar după finalizarea acestei reacții, dinții noștri, lipsiți de substanțe colorante, devin mai strălucitori și mai albi.

Bacterii cromogene Dentină Smalț

|Bacterii cromogene
Dentină
Smalț
Placă bacteriană

Bacterii cromogene Peroxizi (din agenții de albire) Dentină Smalț Placă bacteriană

Bacterii cromogene
Peroxizi (din agenții de albire)
Dentină
Smalț
Placă bacteriană

Compuși incolori Dentină Smalț Placă bacteriană

Compuși incolori
Dentină
Smalț
Placă bacteriană

În plus, ar trebui să achiziționați întotdeauna produse de albire din surse sigure și de încredere. Nu le cumpărați la licitații online sau din magazine online unde prețul produsului este suspect de mic (chiar de câteva ori mai mic decât într-un magazin tradițional). S-ar putea ca concentrația de agent de albire din preparatul provenit dintr-o sursă necunoscută să depășească nivelul admisibil.

Prin urmare, cel mai sigur este să cumpărăm produsele de albire dintr-un magazin sau farmacie de încredere. Atunci putem fi siguri că produsele de albire din aceste surse sunt testate, sigure și aprobate pentru vânzare în ceea ce privește concentrația substanței de albire.

Riscurile kiturilor de albire cu elemente confecționate acasă sau a celor de albire la domiciliu

Dacă doriți să optați pentru albirea la domiciliu, cu preparate disponibile pe piață, alegeți produse care nu au un efect nociv asupra țesuturilor dinților și parodonțiului. Este indicat să evitați preparatele care sunt foarte abrazive sau acide. De asemenea, încercați să alegeți produse care să fie ușor de aplicat cu precizie doar pe suprafețele dinților, evitând contactul produsului de albire cu gingiile, de exemplu Colgate Max White Overnight Whitening Pen.

Cum să utilizați în siguranță kiturile de albire la domiciliu?

Pentru ca un produs de albire să funcționeze atât eficient, cât și în siguranță, acesta trebuie să fie utilizat conform recomandărilor producătorului sau ale medicului dvs. stomatolog.

Evitați aplicarea imprecisă a preparatelor de albire - produsele de albire a dinților nu trebuie să intre în contact cu gingiile, pentru a nu le irita. Din acest motiv, nu se recomandă utilizarea unor produse precum benzile de albire (care sunt adesea dificil de aplicat pe dinți fără a intra în contact cu gingiile). Același lucru este valabil și pentru gutierele confecționate acasă din material termoplastic (cu apă caldă) - acest material, atunci când este supus schimbărilor de temperatură (apă fierbinte și răcire), se poate deforma cu ușurință și nu protejează gingiile la fel de bine ca gutierele realizate de un tehnician dentar, în condiții de laborator.

Cum să alegeți cea mai bună metodă de albire a dinților? Mai întâi, mergeți la medicul stomatolog!

Să nu uităm că nu doar alegerea preparatului și a agentului de albire adecvat sunt importante. Efectul de albire poate fi dificil de prezis pentru un pacient individual - acesta depinde, printre altele, de structura smalțului și de tipul de decolorare. În plus, s-a observat că la aproximativ 10 % din populație smalțul nu este supus deloc albirii. Din acest motiv se recomandă să consultați medicul stomatolog sau asistentul de profilaxie înainte de a începe albirea, pentru a selecta un preparat adecvat și pentru a evalua dacă este posibilă albirea eficientă a dinților dvs., în funcție de tipul de colorație a acestora.

 

Referințe: 

1. Zbigniew Jańczuk, Urszula Kaczmarek, Mariusz Lipski, Stomatologia zachowawcza z endodoncją. Zarys kliniczny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018
2. Danuta Piątowska, Kariologia współczesna. Postępowanie kliniczne, Med Tour Press International, 2009
3. Avijit Banerjee, Stomatologia estetyczna. Zabiegi minimalnie inwazyjne, Edra Urban & Partner, 2016