Halitoza și relația sa cu bolile orale sau sistemice
Badge field

Halitoza și relația sa cu bolile orale sau sistemice

Published date field

“Aproximativ 75% din cazurile de respirație neplăcut mirositoare sau halitoza sunt provocate chiar de factori ce provin din cavitatea bucală. Alte cauze includ problemele gastrice, infecțiile sinusale sau afecțiuni gingivale grave”, spune Dr. Mark Wolff, doctor în medicină, directorul clinicii de medicină dentară restaurativă din cadrul Universității Stony Brook din New York.

Unul dintre pașii esențiali în tratarea halitozei este determinarea cauzei. Imediat ce medicul dentist determină cauza, se poate începe tratarea acesteia1.

Printre factorii care determină apariția halitozei se numără:

  • Factori externi – alimente cum ar fi ceapa și usturoiul, băuturile precum cafeaua și alcoolul și fumatul

  • Igiena oraăa incorectă – caz în care placa bacteriană și particulele alimentare stagnează la nivelul dinților

  • Afecțiunile orale – gingivita și bolile parodontale

  • Protezele dentare – placa bacteriana și particulele alimentare se pot depune pe protezele dentare 

  • Amigdalele – zonele criptice (criptele) amigdaliene pot permite resturilor alimentare să se fixeze la nivelul amigdalelor

  • Infecțiile tractului respirator – gât, sinusuri și infecțiile pulmonare

  • Gura uscată (Xerostomia) – poate fi provocată de problemele glandelor salivare, de medicamente, de respirația orală, de radioterapie și chimioterapie

Care este legătura între afecțiunile orale și cele sistemice?
Studiile recente sugerează o relație între afecțiunile orale și bolile sistemice (diabetul, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, infecțiile respiratorii și boala Alzheimer) și alte probleme medicale. Când țesutul gingival se inflamează, provocând apariția gingivitei, mediatorii inflamației (denumiți citochine), localizați în țesutul gingival, pot pătrunde în salivă și pot fi aspirați în plămâni. Bacteriile responsabile pentru afecțiunile gingivale pot pătrunde și în sistemul circulator din jurul dinților și se pot deplasa spre alte părți ale corpului. Bacteriile orale pot provoca infecții sau inflamații secundare ale altor țesuturi sau sisteme de organe din corp (2).

Unde trebuie să vă prezentați în cazul în care aveți halitoză?
Dacă presupuneți că halitoza este provocată de dietă, atunci consultați un dietetician sau nutriționist care vă pot examina în vederea modificării dietei dvs. Dacă aveți o igienă orală incorectă și/sau suferiți de gingivită (inflamarea țesutului gingival) sau dacă aveți o afecțiune parodontală (consultați medicul dentist și parodontologul) și colaborați cu igienistul dvs. dentar pentru a vă remedia gingivita și a vă oferi instrucțiuni de igienă orală meticuloasă acasă. Infecțiile amigdaliene și respiratorii trebuie monitorizate de medicul dvs. curant, de un specialist ORL sau de un pneumolog. O mare majoritate a cetățenilor americani suferă de gură uscată datorită medicamentelor administrate, disfuncțiilor glandelor salivare, inclusiv persoanele care fac radioterapie și chimioterapie în cadrul terapiei împotriva cancerului.

Vă rugăm să vă consultați chirurgul maxilo-facial, medicul generalist sau oncologul pentru recomandările lor profesionale privind produsele disponibile cu sau fără rețetă care vă pot atenua simptomele de gură uscată. Pacienții diabetici, care au afecțiuni hepatice sau renale și boli gastrointestinale trebuie să-și consulte medicul curant, urologul sau gastroenterologul pentru recomandări privind reducerea halitozei datorate acestor boli sistemice. Contactați-vă medicul dentist pentru o recomandare privind vizita la dentistul sau generalistul pe care ar trebui să-l consultați în legătură cu halitoza dvs.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referințe:

  1. Ooh, That Smell (Vai, ce miros!): Ce este de facut daca vine de la dumneavoastra – Medicii stomatologi dezbat tratamentele halitozei. Informatii revizuite la http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you.
  2. Cavitatea bucala joaca un rol important în starea generala de sanatate. Informații revizuite la www.oralsystemicconnection.com.