Badge field

Halitoza si relatia sa cu bolile orale sau sistemice

Published date field

“Aproximativ 75% din cazurile de respiratie neplacut mirositoare sau halitoza sunt provocate chiar de factori ce provin din cavitatea bucala. Alte cauze includ problemele gastrice, infectiile sinusale sau afectiuni gingivale grave”, spune Dr. Mark Wolff, doctor în medicina, directorul clinicii de medicina dentara restaurativa din cadrul Universitatii New York din Stony Brook.

Unul dintre pasii esentiali în tratarea halitozei este determinarea cauzei. Imediat ce medicul dentist determina cauza, se poate începe tratarea acesteia1.

Printre factorii care determina aparitia halitoizei se numara:

  • Factori externi – alimente cum ar fi ceapa si usturoiul, bauturile precum cafeaua si alcoolul si fumatul
  • Igiena orala incorecta – caz în care placa bacteriana si particulele alimentare stagneaza la nivelul dintilor
  • Afectiunile orale – gingivita si bolile parodontale
  • Protezele dentare – placa bacteriana si particulele alimentare se pot depune pe protezele dentareAmigdalele – zonele criptice (criptele) amigdaliene pot permite resturilor alimentare sa se fixeze la nivelul amigdalelor
  • Infectiile tractului respirator – gât, sinusuri si infectiile pulmonare
  • Gura uscata (Xerostomia) – poate fi provocata de problemele glandelor salivare, de medicamente, de respiratia orala, de radio- si chimioterapie
  • Bolile sistemice – diabetul, bolile hepatice, renale si ale sinusurilor si tulburarile gastrointestinale

Care este legatura între afectiunile orale si cele sistemice?
Studiile recente sugereaza o relatie între afectiunile orale si bolile sistemice (diabetul, boli cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, infectiile respiratorii si boala Alzeihemer) si alte probleme medicale. Când tesutul gingival se inflameaza, provocând aparitia gingivitei, mediatorii inflamatiei (denumiti citochine), localizati în tesutul gingival, pot patrunde în saliva si pot fi aspirati în plamâni. Bacteriile responsabile pentru afectiunile gingivale pot patrunde si în sistemul circulator din jurul dintilor si se pot deplasa spre alte parti ale corpului. Bacteriile orale pot provoca infectii sau inflamatii secundare ale altor tesuturi sau sisteme de organe din corp (2).

Unde trebuie sa va prezentati în cazul în care aveti halitoza?
Daca presupuneti ca halitoza este provocata de dieta, atunci consultati un dietetician sau nutritionist care va pot examina în vederea modificarii dietei dvs. Daca aveti o igiena orala incorecta si/sau suferiti de gingivita (inflamarea tesutului gingival) sau daca aveti o afectiune parodontala (consultati medicul dentist si parodontologul si colaborati cu igienistul dvs. dentar pentru a va remedia gingivita si a va oferi instructiuni de igiena orala meticuloasa acasa. Infectiile amigdaliene si respiratorii trebuie monitorizate de medicul dvs. curant, de un specialist ORL sau de un pneumolog. O mare majoritate a cetatenilor americani sufera de gura uscata datorita medicamentelor administrate, disfunctiilor glandelor salivare, la fel si persoanele care fac radio- si chimioterapie în cadrul terapiei împotriva cancerului. 
Va rugam sa va consultati chirurgul maxilo-facial, medicul generalist sau oncologul pentru recomandarile lor profesionale privind produsele disponibile sau fara reteta care va pot atenua simptomele de gura uscata. Pacientii diabetici, care au afectiuni hepatice sau renale si boli gastrointestinale trebuie sa-si consulte medicul curant, urologul sau gastroenterologul pentru recomandari privind reducerea halitozei datorate acestor boli sistemice. Contactati-va medicul dentist pentru o recomandare privind vizita la dentistul sau generalistul pe care at trebui sa-l consultati în legatura cu halitoza dvs.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referinte:
1. Ooh, That Smell (Vai, ce miros!): Ce este de facut daca vine de la dumneavoastra – Medicii stomatologi dezbat tratamentele halitozei. Informatii revizuite la http://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you.
2. Cavitatea bucala joaca un rol important în starea generala de sanatate. Informatii revizuite la www.oralsystemicconnection.com.