Ce sunt aftele şi ulceraţiile mucoasei bucale?
Badge field

Ce sunt aftele şi ulceraţiile mucoasei bucale?

Published date field

Care sunt iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale?

Iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale sunt inflamaţii, pete sau ulceraţii la nivelul mucoasei bucale, buzelor sau limbii. Există multe tipuri de ulceraţii şi afecţiuni orale, dintre care cele mai frecvente sunt aftele, herpesul labial, leucoplazia şi candidoza (mărgăritărelul). Acestea sunt descrise mai jos. Dacă aveţi o astfel de leziune, este bine să ştiţi că aproape o treime din populaţia planetei suferă la un moment dat de aşa ceva. Cu toate acestea, ulceraţiile, iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale pot fi dureroase, inestetice şi pot afecta alimentaţia şi vorbirea. Orice ulceraţie ce persistă mai mult de o săptămână trebuie examinată de medicul dentist. Pentru determinarea cauzei se poate efectua o biopsie (prelevarea de ţesut pentru analiză), în scopul excluderii unor boli grave, cancer sau infecţie HIV.

Cum aflu dacă am o ulceraţie a mucoasei bucale sau leziune orală?

Următoarele semne pot indica o ulceraţie sau leziune orală:

 • Aftele sunt mici leziuni sau vezicule de culoare albă, înconjurate de o zonă roşie. Nu sunt contagioase, dar se confundă adesea cu herpesul labial produs de infecţia cu virusul herpes, care este contagios. Reţineţi că aftele apar în interiorul cavităţii bucale, iar herpesul labial apare în general în afara acesteia. Aftele sunt recurente şi pot fi minore (de dimensiuni mici), majore (mai mari) sau herpetiforme (multiple, grupate sau cu aspect de ciorchine). Aftele apar frecvent şi sunt deseori recurente. Deşi cauza exactă nu se cunoaşte cu certitudine, unii specialişti cred că la baza acestora stau probleme ale sistemului imunitar sau infecţii bacteriene sau virale. Factori ca stresul, traumele, alergiile, fumatul, carenţele de fier sau de vitamine, ereditatea, pot influenţa apariţia aftelor.

 • Herpesul labial, denumit şi febră herpetică sau herpes simplu, apare sub formă de vezicule grupate, dureroase, umplute cu lichid, în jurul buzelor şi uneori sub nas sau în jurul bărbiei. Herpesul labial este produs în general de un tip de virus herpes şi este foarte contagios. Primoinfecţia apare frecvent la copii, uneori fără simptome, şi poate fi confundată cu o răceală sau gripă. Odată ce persoana este infectată, virusul rămâne în organism şi provoacă atacuri recurente, ocazionale. Cu toate acestea, există şi persoane la care virusul rămâne inactiv.

 • Leucoplazia are aspectul unei plăci albicioase de consistenţă dură pe interiorul obrazului, pe gingii sau limbă. Este asociată adesea cu fumatul şi cu mestecarea tutunului, alte cauze incluzând protezele nepotrivite, dinţii fracturaţi sau muşcarea obrazului. Este posibil ca dentistul să efectueze o biopsie, deoarece aproximativ 5% dintre cazurile de leucoplazie evoluează către cancer.* Leucoplazia se vindecă uneori de la sine, dacă se opreşte consumul de tutun.

 • Candidoza - mărgăritărelul - este o infecţie cu o ciupercă numită Candida albicans (o drojdie). Are aspect de erupţie de mici pustule alb-gălbui sau roșiatice care supurează pe suprafaţa mucoasei bucale. Ţesutul de sub pustule este, uneori, dureros. Candidoza apare frecvent la persoanele cu proteze dentare, nou-născuţi, persoanele slăbite de boală şi cele cu imunodeficienţă. Persoanele cu gură uscată sau cele care iau sau tocmai au încheiat un tratament cu antibiotice sunt de asemenea susceptibile.

Cum se tratează iritaţiile mucoasei bucale şi leziunile orale?

Tratamentul este specific fiecărui tip de afecţiune. Tratamentul pentru cele mai frecvente tipuri de ulceraţii şi leziuni orale este următorul:

 • Aftele - aftele se vindecă în general în 7-10 zile, dar recidivele sunt foarte frecvente. Se poate obţine o ameliorare temporară cu ajutorul unguentelor topice şi a calmantelor eliberate fără prescripţie. Iritaţia poate fi redusă prin folosirea unei ape de gură antimicrobiene. Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare.

 • Herpesul labial - veziculele dispar de obicei cam după o săptămână. Neexistând un tratament definitiv pentru infecţiile herpetice, veziculele vor reapărea în asociere cu stresul emoţional, expunerea solară, alergiile sau febra. Se poate obţine o ameliorare temporară cu ajutorul anestezicelor topice eliberate fără prescripţie. Acest tip de infecţii virale pot fi reduse cu ajutorul medicamentelor antivirale eliberate cu prescripţie – adresaţi-vă dentistului sau medicului de familie.

 • Leucoplazia - tratamentul începe prin îndepărtarea factorilor care au cauzat leziunile. Pentru unii pacienţi, acest lucru înseamnă renunţarea la tutun. Pentru alţii, înseamnă înlocuirea protezelor dentare nepotrivite cu unele executate corect. Medicul dentist va monitoriza evoluţia, examinând leziunile la intervale de 3-6 luni, în funcţie de tipul, localizarea şi dimensiunea acestora.

 • Candidoza - tratamentul presupune controlul factorilor care provoacă infecţia.
  • Curăţarea protezelor dentare este importantă pentru prevenirea infecţiilor cauzate de acestea. Scoaterea protezelor în timpul nopţii poate fi de ajutor
  • Dacă de vină sunt antibioticele sau contraceptivele orale, se recomandă reducerea dozei sau modificarea tratamentului
  • Se pot utiliza substituenţi salivari pentru ameliorarea gurii uscate
  • Se pot utiliza medicamente antifungice, în situaţiile în care cauza subiacentă este inevitabilă sau netratabilă
  • O bună igienă orală este esenţială

 

FeverBlister
Febră herpetică
Aftă
 

 

* Ghidul complet al igienei dentare, Jeffrey F. Taintor, medic specialist în chirurgie dentară, doctor în ştiinţe, şi Mary Jane Taintor, 1997.