smiling group of people

Cum să albiți dinții îngălbeniți: 5 sfaturi importante

Published date field

De-a lungul timpului, mâncarea, băuturile, anumite medicamente și vârsta pot cauza modificări de culoare a dinților. Din cauza petelor de suprafață sau de profunzime, dinții pot deveni galbeni sau gri. Aflați mai multe despre cauzele îngălbenirii dinților și modalități simple prin care puteți înlătura petele sau puteți preveni colorarea acestora.

De ce am dinții galbeni, deși îi periez zilnic?

În timp, dinții se pot păta, chiar dacă mențineți o rutină orală solidă. Perierea dinților și folosirea unei ape de gură antiseptică menține cavitatea bucală curată și sănătoasă. Totuși, anumite stiluri de viață sau factorii genetici pot influența culoarea dinților dvs. De exemplu, următorii factori pot face ca dinții să devină galbeni sau gri:

  • Băuturile acide, cum ar fi cafeaua, ceaiul, sucurile și vinul
  • Fumatul țigărilor și alte produse ce conțin tutun
  • Smalțul subțire care lasă să se vadă stratul maroniu de dentină de dedesubt.
  • Gura uscată
  • Anumite medicamente și suplimente, cum ar fi antibioticele
  • Factorii genetici
  • Vârsta

Cum să scăpați de dinții galbeni

Din fericire, sunt lucruri pe care le puteți face pentru a vă albi dinții. O bună rutină de igienă orală, evitarea mâncărurilor și băuturilor care pătează dinții și produsele de albire pot ajuta la înlăturarea petelor de pe dinți și vă pot face zâmbetul mai strălucitor.

1. Practicați o bună igienă orală

Practicarea unei bune igiene orale este importantă pentru menținerea dinților albi. Perierea corectă a dinților, cel puțin de două ori pe zi câte două minute, curățarea spațiilor dintre dinți cu ață dentară și folosirea unei ape de gură pentru albire sau cu antiseptic sunt practici bune pentru menținerea unei guri sănătoase. De asemenea, efectuarea controalelor stomatologice și respectarea instrucțiunilor de îngrijire oferite de medicul dvs. dentar pot ajuta la prevenirea petelor și a apariției altor probleme dentare.

2. Evitați mâncărurile care pătează dinții

Buna igienă orală este esențială, însă puteți evita apariția de noi pete superficiale sau de profunzime evitând mâncărurile și băuturile care conțin acizi și coloranți care pătează dinții. Mâncărurile foarte pigmentate cum ar fi vinul roșu, fructele de pădure și cafeaua ar trebui consumate ocazional, la mesele principale, nu pe tot parcursul zilei. Puteți înlătura particule din aceste mâncăruri și băuturi periind dinții imediat după ce le-ați consumat.

3. Produse și tratamente pentru albirea dinților

Dacă vreți să știți cum să albiți dinții îngălbeniți, opțiunea cea mai eficientă este un tratament de albire în cabinetul medicului dvs. stomatolog. Tratamentele de albire în cabinet au devenit foarte populare pentru că puteți vedea rezultatele după o singură ședință sau după câteva ședințe. Efectele durează mai mult decât dacă folosiți produse disponibile fără prescripție medicală.

Medicul dvs. stomatolog vă poate recomanda un set de albire pentru acasă care include o gutieră personalizată și gel pentru albire. Instrucțiunile pot varia însă, în general, pacientul poartă aceste gutiere seara pentru o anumită perioadă de timp (o săptămână sau două). Asigurați-vă că respectați instrucțiunile după efectuarea tratamentului oferit de medicul dvs. stomatolog, pentru a menține rezultatele albirii!

Tratamentele de albire efectuate de medicul stomatolog sunt, în general, mai scumpe decât produsele de albire pe care le puteți cumpăra fără prescripție medicală. Totuși, puteți încerca câteva opțiuni. Benzi pentru albire, apă de gură pentru albire, pastă de dinți pentru albire și creioane pentru albire, care sunt disponibile fără prescripție medicală. Aceste produse au o concentrație mai redusă de compuși pentru albire decât cei folosiți de către medicul stomatolog, așa că este posibil să nu fie la fel de eficiente. Puteți, totuși, să obțineți un anumit grad de albire a dinților.

4. Protecția smalțului

Este posibil ca zâmbetul dvs. să nu fie atât de strălucitor pe cât vă doriți, pentru că aveți smalțul subțire. Conform Asociației Dentare Americane (ADA), smalțul dinților este o substanță dură care, odată ce se fracturează sau prezintă carii sau alte afecțiuni, nu se poate repara sau regenera. Smalțul subțire poate fi mai vulnerabil la deteriorare și la carii. În acest caz, protecția smalțului devine foarte importantă. Fluorul din majoritatea pastelor de dinți ajută la întărirea smalțului dinților împotriva eroziunii asociate cu mâncărurile și băuturile acide, ceea ce înseamnă mai puține pete pe smalțul subțire.

5. Consumați mâncăruri bogate în calciu

Potrivit ADA, consumarea alimentelor bogate în calciu contribuie la întărirea smalțului. Un smalț sănătos înseamnă că stratul de dentină de dedesubt nu este vizibil, ceea ce face dinții să pară mai albi. Produsele lactate și alte alimentele bogate în calciu oferă dinților mineralele necesare pentru menținerea unui smalț sănătos.

Atunci când igiena orală nu îmbunătățește aspectul dinților dvs., ar putea fi momentul să luați în considerare aceste alte opțiuni. Discutați cu medicul dvs. stomatolog despre recomandările acestuia pentru îndepărtarea petelor de suprafață și menținerea unui zâmbet strălucitor.